Lahkosta eronnut tyrmää Koivuniemen puolustuspuheet: "Olin läsnä ryömimisopetuksessa"

Kohulahkosta eronnut nykyinen pappi vahvistaa tiedot naisten alistamisesta ryömimisharjoituksilla. Hän oli paikalla, kun Maanantaipiirissä pohdittiin kurittoman vaimon ongelmaa.

Forssalainen seurakuntapastori Ilkka Wiio kertoi STT:lle nuoruudestaan Koivuniemen lahkossa omalla nimellään. Lahkosta eronneet ovat tähän asti karttaneet kertomasta kokemuksistaan avoimesti. Vuonna 1996 lähtenyt Wiio haluaa ihmisten tietävän totuuden lahkosta.

- Tapani (Koivuniemi) ei yleensä koskaan käskenyt. Sen sijaan hän sanoi tietävänsä keinon, joka tepsisi. Se oli harjoitus, jossa vaimo ryömii miehensä edessä ja kutsuu tätä herraksi parin viikon ajan, Wiio kertoo.

Helsingin Sanomat kertoi joulukuun Kuukausiliitteessä muun muassa, että Kustannusosakeyhtiö Koivuniemen menestys perustuu Koivuniemen johtaman lahkon jäsenten riistämiseen.

Toimitusjohtaja Koivuniemi tuomitsi firmansa nettisivuilla julkaistussa vastineessa lehden tiedot valheellisiksi. Hän tyrmäsi ja osin sivuutti nimettöminä esitetyt väitteet lahkon oudoista tavoista.

Raamattupiirillä ja yhtiöllä ei vastineen mukaan ole tekemistä toistensa kanssa. Koivuniemi kirjoitti, ettei ole pyrkinyt rekrytoimaan raamattupiiristään työntekijöitä.

Suurin synti

Wiioa vastine huvittaa. Hän kertoo olleensa vuonna 1996 televisio-ohjelma Diiliä muistuttavassa haastattelussa. Siinä päätettiin, kuka saa jatkaa Maanantaipiirissä ja kuka ei. "Jatkoon päässeistä" kahdeksan on nykyisinkin Koivuniemen yhtiön työntekijöitä, ainakin firman nettisivujen mukaan.

Loput työntekijät ovat Wiion mukaan Maanantaipiirin vaikutuksesta syntyneistä "raamattupiireistä", Puutarhasta ja Tornista.

Hän kiinnittää huomiota vastineen ilmaisuihin, joiden mukaan Koivuniemen porukka on hyvää, muita parempaa ja siksi menestyvää. Samanlaisia puheita Koivuniemi piti omalle ydinryhmälleen Maanantaipiirissä.

- Me otimme puheen tosissamme. Muut seurakunnat olivat aina väärässä tai harhaoppisia. Ne, jotka heitettiin piiristä pois, eivät halunneet Tapanin mukaan tehdä parannusta synneistänsä. Suurin synti oli, ettei suostunut tottelemaan kaikessa häntä. Se oli ratkaiseva asia, joka sai minut lopulta lähtemään.

Wiion mielestä 1990-luvun alussa opetuksesta löytyi hyvääkin ainesta. Sen jälkeen "Tapanin osuus kasvoi, Jeesuksen väheni".

Pyhää suunantoa ja läskikampanja

Wiio liittyi Maanantaipiiriin vuonna 1988 ja kuuli, kuinka piiriläisiin istutettiin Suojelupoliisin pelkoa. Myöhemmin ydinryhmässä alettiin ex-jäsenten mukaan harrastaa "pyhää suunantoa" eli suutelua muidenkin kuin oman puolison kanssa. Silloin Wiio ei ollut enää mukana toiminnassa.

- Muutama myöhemmin lähtenyt antoi minulle luvan vahvistaa, että tieto todella pitää paikkansa. Erityisesti naiset halusivat muistuttaa, että he eivät itse pitäneet suutelemisista. Eivätkä pitäneet miehetkään.

Wiion mukaan Koivuniemi on älykäs ja laskelmoiva mies. Hän on selittänyt toimintalogiikkaansa niin, että 70 prosentin kannatus piirissä riittää uuden asian läpiviemiseen, loput seuraavat perässä.

Läskikampanjaa Wiio pitää miehen suurimpana virhearviona. Koivuniemen johdolla piiriläiset laskivat painoindeksiään vaarallisiin lukemiin. Miehillä sen piti olla 19 ja naisilla 17. Sen seurauksena, kolmisen vuotta sitten, monet jättivätkin piirin.

- Jäljellä olevat hyväksyvät kaiken, mitä Koivuniemi opettaa.

STT ei tavoittanut Koivuniemeä kommentoimaan Wiion kertomia asioita.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat