Lähi-idän suurvallat ja Yhdysvallat painostavat Israelia vähentämään hyökkäyksiä Gazaan

MTV Uutisten erikoislähetys: Laajeneeko Israelin ja Hamasin sota? 23:28
Erikoislähetys Gazan tilanteesta. Keskustelemassa Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski sekä MTV Uutisista ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki ja ulkomaantoimittaja Niko Nurminen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo tehneensä hiljaista yhteistyötä Israelin hallituksen kanssa rohkaistakseen sitä vähentämään hyökkäyksiään Gazaan.

Israelin vankka liittolainen Yhdysvallat ja Lähi-idän suurvallat painostivat maanantaina Israelia vähentämään hyökkäyksiään Gazaan. Israelin aiheuttama uhriluku palestiinalaisia nousi maanantaina tämän vuoden korkeimmaksi. 

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman korosti, että on tärkeää lopettaa sotatoimet Gazassa ja luoda tie rauhaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vieraili alueella yrittäen estää konfliktia pahenemasta entisestään. Hänen oli määrä saapua Israeliin myöhään maanantaina tavattuaan päivän ajan Persianlahden arabijohtajia.

Israelin edustajat ovat sanoneet, että he ovat siirtymässä sodassa nyt uuteen vaiheeseen. Sodankäynti tulee olemaan jatkossa aiempaa kohdennetumpaa massiivisten joukkopommitusten jälkeen, jotka ovat tappaneet yli 23 000 ihmistä.

Maanantaina ei kuitenkaan ollut hengähdystaukoa. Israelin joukot pommittivat asukkaiden mukaan eteläisen Khan Younisin kaupungin itäosaa ja Gazan kaistan keskiosaa maataistelujen keskellä.

Saudi-Arabian prinssi korosti rauhan tien luomista

Blinken kävi maanantaina neuvotteluja Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa ja Saudi-Arabiassa. Hän yritti etsiä tietä eteenpäin Israelin ja Palestiinan vuosikymmeniä kestäneen konfliktin verisimmästä vaiheesta. Kyseessä on Blinkenin neljäs matka alueelle sen jälkeen, kun Hamasin taistelijoiden 7. lokakuuta Israeliin tekemät iskut käynnistivät Israelin massiivisen hyökkäyksen.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman korosti, että on tärkeää lopettaa Gazan vihollisuudet ja luoda tie rauhalle, kertoi Saudi-Arabian valtiollinen uutistoimisto SPA.

SPA:n mukaan kruununprinssi korosti tarvetta palauttaa vakaus ja varmistaa, että Palestiinan kansa saa lailliset oikeutensa.

Samaan aikaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi työskennelleensä Israelin hallituksen kanssa rohkaistakseen sitä vähentämään hyökkäyksiään.

Vaikka Biden on pitkään ollut Israelin kiihkeä kannattaja, hän on aiemmin kuvannut Israelin pommituskampanjaa "umpimähkäiseksi".

Israelin hyökkäyksessä on tähän mennessä kuollut 23 084 palestiinalaista, Gazan terveysviranomaiset kertovat. Israelin mukaan Hamasilla on yhä yli 100 panttivankia kiinniottamistaan 240:stä.

(Lähde: Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat