Myrsky katkonut sähköt tuhansilta – pelastuslaitoksilla kädet täynnä tuhoja

Tällaista tuhoa lauantain rajuilma on tehnyt – myrsky yltyy sisämaassa taas yöllä 1:06
Katso video! Tällaista tuhoa lauantain rajuilma on tehnyt – myrsky yltyy sisämaassa taas yöllä.

Tuuli on voimakasta myös lauantaina suuressa osassa maata.

Lauantain vastaisen yön rajuilma on aiheuttanut sähkökatkoja ja myrskytuhoja varsinkin Suomen kaakkoisosissa.

Yli 20 000 asiakasta oli vielä lauantaina kello 15.05 vailla sähköä rajuilmojen jäljiltä, käy ilmi Energiateollisuuden sähkökatkokartalta. Sähkökatkoja oli tuolloin lähes 60 kunnassa ja kaikkiaan 14 yhtiöllä. Ennen aamuseitsemää sähköttömiä asiakkaita oli lähes 20 000.

Sähkökatkot keskittyvät Kaakkois- ja Etelä-Suomeen muun muassa Etelä-Savoon, Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan, Päijät-Hämeeseen ja Kanta-Hämeeseen. Katkoja on nähty myös Lapissa Rovaniemellä, Uudellamaalla Raaseporissa ja Varsinais-Suomessa Paraisilla.

Puita kaatunut teiden ja talojen päälle

Yön myräkkä on aiheuttanut myös vahinkoja, joihin on tarvittu pelastuslaitosten apua.

Päivystävä palomestari Juha Säämänen Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo STT:lle lauantaiaamuna, että pelastuslaitoksella on ollut lukuisia vahingontorjuntatehtäviä yön aikana.

– Olemme yhden jälkeen liikkuneet koko ajan, kertoo Säämänen.

Esimerkiksi Pyhtäällä puu oli Säämäsen mukaan kaatunut talon päälle tuhoten rakennuksen katon. Lisäksi hänen mukaansa joitain autoilijoita oli yöllä törmännyt pimeässä tielle kaatuneisiin puihin. Henkilövahingoilta on kuitenkin hänen mukaansa vältytty.

Pirkanmaan pelastuslaitos hälytettiin puolen yön jälkeen Ylöjärvelle Innanlahdelle, jossa kymmenmetrinen purjevene oli ajanut päin kalliota. Veneessä olleet olivat päässeet maihin ilman henkilövahinkoja. Vastaavasti puoli kahden aikaan yöllä Tampereella Kaukajärventiellä autoilijan kulkupeli hyytyi alikulkutunnelin lammikkoon, koska sadevesiviemäri tulvi voimakkaiden sateiden seurauksena.

Voimakasta tuulta ja heikkoa ajokeliä

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan eteläosan yllä oleva myrskymatalapaine liikkuu lauantain aikana itäkaakkoon. Maan etelä- ja keskiosassa esiintyy päivän aikana voimakkaita puuskia ja suuressa osassa Suomea sataa.

Ilmatieteen laitos varoittaa, että vielä lauantaipäivänä tuuli on voimakasta suuressa osassa Länsi-, Etelä- ja Itä-Suomea. Lisäksi liikennesää voi laitoksen mukaan olla lauantaina heikkoa Etelä- ja Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, läntisellä Pohjois-Pohjanmaalla sekä osassa Lappia.

Juttua päivitetty klo 15.15 tuoreilla tiedoilla.

 

Lue myös:

    Uusimmat