Läheinen ystävä kertoo viimeisen illan tapahtumista – tapasi Häkkisen vain hetkeä ennen kohtalokasta turmaa: "Sitten Perttu jatkoi matkaansa, enkä enää nähnyt häntä"

Toimittaja Perttu Häkkisen muistoa kunnioitetaan Hakaniemessä 0:24

Toimittaja, muusikko ja kirjailija Perttu Häkkisen läheinen ystävä kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että 39-vuotiaan ystävän tapaturmainen kuolema tuli täysin puun takaa.

Nimettömänä pysyttelevä ystävä kertoo, että hän tutustui Häkkiseen yli kolme vuosikymmentä sitten partiossa.

– Perttu oli tuolloin seitsemänvuotias ja itse 10. Oikeastaan hän teki vaikutuksen jo alkumetreillä: jatkuva tiedonjano ja kiinnostus kaikkeen. Aika aikaisessa vaiheessa myös musiikki alkoi tulla kuvioihin. Nuorina katsottiin myös paljon kauhuelokuvia, sillä Häkkinen oli niiden suuri fani.

Partiotoverista muodostui nuoruusvuosina läheinen ystävä, jonka kanssa koettiin teini-iän ylä- ja alamäet. 1990-luvun loppupuolella Häkkisen aika alkoi kuitenkin kulua yhä enemmän musiikin parissa.

– Musiikkikuviot alkoivat tulla hyvin vahvasti päälle, sillä vuonna 1998 hän oli perustamassa Imatran Voima -nimistä yhtyettä. Sitten alkoi olla paljon keikkoja ja kaveripiiri laajeni niin, että oli menoa joka suuntaan.

2000-luvun puolivälin jälkeen Häkkistä kutsui Hollannin Rotterdam, johon hän lähti kirjoittamaan gradua.

– Kävikin niin, että Perttu jäi sinne moneksi vuodeksi. Kävimme siellä useita kertoja viihtymässä, mutta näkeminen oli silti harvinaista. Sitten aloimme olla jälleen enemmän tekemisissä, kun hän muutti takaisin Suomeen. Viimeiset vuodet asuimme noin kilometrin päässä toisistamme, joten olimme tekemisissä todella paljon.

"Suurisydäminen ihminen"

Läheinen ystävä kuvailee MTV Uutisten haastattelussa, että mies oli suurisydäminen ihminen, joka kohtasi ihmiset ilman ennakko-olettamia.

– Hän oli yksi suurisydämisimmistä ihmisistä, joita tiedän. Perttu otti kaikki ihmiset sellaisina kuin he olivat, ei ollut mitään ennakkoasenteita ja hän antoi kaikille mahdollisuuden.

Ystävän mukaan Häkkinen ei tuominnut ketään puheiden tai ulkoisten seikkojen perusteella, vaan antoi kaikille mahdollisuuden.

– Itse olen aika pitkälti oppinut saman ajatusmaailman Pertulta.

Kiinnostunut valtavirrasta poikkeavista asioista

Ystävä kertoo, että Häkkinen oli hyvin sosiaalinen ihminen, joka tuli kaikkien kanssa toimeen. Hän oli hyvin älykäs ja sivistynyt. Häkkistä kiinnostivat erityisesti marginaali-ilmiöt, yliluonnolliset ja esoteeriset asiat, joita Häkkinen käsitteli myös ohjelmassaan Yle Puheella.

– Kaikki ohjelmat käsittelivät aivan muuta kuin mitä normaalisti radiosta kuulee. Ohjelmat menivät usein esoterian ja salatieteiden puolelle, jotka olivat hänelle suuri kiinnostuksen kohde.

Laajasti asioista kiinnostuneella Häkkisellä oli myös voimakkaita mielipiteitä, ystävä kertoo.

– Häkkisellä oli vahvat mielipiteet, joista hän ei juuri tinkinyt. Kuitenkin väittelyn äityessä kiivaaksi hän yleensä laukaisi tilanteen jollain älyttömällä sutkautuksella.

– Hän oli toimittajana ja mediapersoonana korvaamaton. Erottui hyvällä tavalla massasta oikeastaan kaikella sillä, mitä teki: kolumnit ja radio-ohjelmat... Sellaisia juttuja, joita kukaan muu ei käsitellyt. Tämä maa niin kuin kaipasi sitä.

Pysäyttävä puhelu

Häkkisen lapsuudenystävä näki Häkkistä viimeisen kerran lauantai-iltana Flow-festivaaleilla.

Sunnuntaiaamuna hän sai pysäyttävän puhelun Häkkisen kuolemasta.

– Käytännössä heräsin sunnuntaiaamuna puheluun, että Perttu on kuollut. En vieläkään osaa käsittää tapahtunutta enkä pysty hyväksymään sitä.

Ystävä kertoo, ettei olisi voinut kuvitellakaan, että näin kävisi.

– Se tuli täysin puun takaa, en olisi uskonut, että näin käy ikinä.

Katso video: Flow kunnioitti Perttu Häkkisen muistoa hiljaisella hetkellä

Flow kunnioitti Perttu Häkkisen muistoa hiljaisella hetkellä 2:11

"Silloin juttelin viimeisen kerran"

Viimeinen kohtaaminen Häkkisen kanssa oli lyhyt, mutta hyvin perttumainen, ystävä kuvailee. Kello oli puoli seitsemän ja Egyptian Loverin keikka oli juuri alkamassa, kun ystävä näki Häkkisen tekemässä Ylen livelähetystä.

Häkkisellä oli ystävän mukaan kädessään lappu, jossa luki "sopiiko ketsuppi pinaattilettuihin" ja siitä keskusteltiin lähetyksessä.

– Minä ikään kuin sekaannuin siihen ja Perttu sitten sanoi kameralle, että ei todellakaan sovi ketsuppi, että sinappia se pitää olla. Sitten Perttu osoitti minua ja totesi, että toi jätkä on opettanut minut syömään pinaattilettuja sinapin kanssa. Jouduin siinä vissiin lähetykseen, ystävä muistelee.

"Sitten en nähnyt enää"

Hupaisan välikohtauksen jälkeen ystävykset menivät katsomaan keikkaa.

– Perttu otti meidän kanssa hörpyt ja ne olivat viimeiset maljakon louhimiset hänen kanssaan. Oli hyvin sopivaa, että se tapahtui samalla, kun Egyptian Lover ähisee taustalla.

Egyptian Lover oli yksi Häkkisen lempiartisteista.

– Se oli hyvin osuvaa, että se jäi viimeiseksi kohtaamiseksi. Kymmenisen minuuttia keskustelimme, ja sitten Perttu jatkoi matkaansa. Meni menojaan, enkä enää nähnyt häntä. 

Lue myös:

    Uusimmat