Laatoilla ilmettä terassille

Kesä tekee tuloaan ja nyt on sopiva aika laittaa piha kuntoon. Istutusten lisäksi viihtyvyyttä ulkotiloissa lisää hyvin suunniteltu terassi. Miltä tuntuisi siemailla jääteetä erämaan hiekkakivien tyyliä henkivällä terassilla? Tai haluaisitko kenties nauttia cafe lattea italialaistyylisellä piazzalla?

Nykyajan ulkolaatoilla terassi muuntuu juuri sen tyyliseksi kuin itse haluat. Yhteen laattavaihtoehtoon ei tarvitse tyytyä, sillä kokoja ja malleja on saatavissa pienestä ja värikkäästä sokeripalamosaiikista aina valtaviin luonnonkiviin tai niiden ulkonäköä jäljittelevään keraamisen laatan sukulaiseen, porcellanato-laattaan.

Porcellanato on materiaalina perinteistä klinkkerilaattaa huomattavasti kovempaa ja tiiviimpää, ja näin ollen se soveltuu erinomaisesti ulkolaataksi. Suurin osa laattamalleista valmistetaan Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa, joissa laattoja on käytetty vuosisatoja seinien, sisälattioiden ja ulkoterassien päällysteenä. Myös pohjolan oloihin porcellanato-laatat sopivat hyvin. Pakkasen- ja kulutuksenkestävyys on erinomainen, ja koiran tassuttelustakaan laatat eivät ole moksiskaan.

Laatoitettu terassi on helppo puhdistaa, sillä porcellanato ei käytännössä ime laisinkaan likaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mitä karheampi laatta on, sitä helpommin se likaantuu. Erittäin karheilla laatoilla verhottu terassi on siis vaikea pitää puhtaana. Toisaalta lumelle ja jäälle alttiille pinnalle ei kuitenkaan suositella aivan sileää laattaa, sillä etenkin talvella semuuttuu petollisen liukkaaksi. Lattialämmityksellä saa kätevästi pidettyä ulkotilojen laattapinnat turvallisina kävelyyn myös talvella.

Terracottaa tai mosaiikkia

Tiilenpunertava terracotta-laatta on aina varma valinta. Perinteinen tyyli täydentää kauniisti tiilitalon terassi- tai pihalaatoitusta. Myös ulkoportaiden teko onnistuu laatoista hyvin, sillä portaiden reunat voi viimeistellä erillisillä pyöristetyillä porraskappaleilla. Varsinaisten porraskappaleiden lisäksi on olemassa niin sanottuja step-kappaleita, joiden reunaan on uurrettu liukastumista estävät urat.

Vaihtoehtoja on myös perinteistä ulkolaattaa karsastavalle. Mosaiikista saa hauskan lattian terassille tai parvekkeelle.Värivalikoima yltää murretusta beigestä sitruunan keltaiseen. Iloisuutta katettuun ulkotilaan saa vaikkapa Laattapisteen kirkassävyisillä Anthologia-mosaiikeilla. Klassisempaa värimaailmaa edustaa puolestaan saman valmistajan Micron-sarjan mosaiikki.

Mosaiikin pinta on yleensä tasainen, mutta runsas saumamäärä tekee laatoituksesta pitävän. Kokovalikoima on suuri: pikkuruisin on kooltaan 1x 1cm ja yleisin 2,5x 2,5 cm, mutta mosaiikiksi voidaan luokitella vielä 5x 5 cm:n kokoisetkin palat.Paloja ei tarvitse kiinnittää yksitellen, sillä mosaiikit on valmiiksi liitetty toisiinsa 30 x 30 cm:n arkkeihin.

Hiekkakiveä ja uusia muotoja

Aitoon italialaiseen tunnelmaan voi virittäytyä hankkimalla pihalleen hiekkakivi- tai liuskekiven ulkonäköä jäljittelevän pinnan.Esimerkiksi italialaisesta Quarzo-sarjasta löytyy useita värivaihtoehtoja ja myös suorakaiteen muotoinen 30 x 60 cm:n laatta trendikkäästi harmaan sävyisenä.

Nykyisin valmistajien valikoimissa on suorareunaisten laattojen lisäksi myös runsaasti "eläväreunaisia vaihtoehtoja". Antikoidut eli epätasaiseksi kulutetut reunat viimeistelevät rennon tyylikkään ilmeen. Pehmeä aaltoreuna puolestaan luo laatoitukseen merihenkistä tunnelmaa.

Luonnonläheisyys näkyy myös boordeissa ja kuvalaatoissa. Quarzo-sarjassa on saatavilla myös aidoista luonnonkivipaloista koottu boordi. Kivet tuovat oman tunnelmansa myös sisätiloihin, kutenkylpyhuoneen seinään tai suihkunurkkauksen lattiaan. Jos harkitset ulkotilojen tai sisätilojen seinäpintojen laatoittamista, pidä mielessä myös modernit pystyboordit.

Antiikin ajan arvokkuutta

Terassille, pihalle ja puutarhapoluille sopivat hyvin myös betonista valmistetut pihakivet. Perinteisiä pihakiviä ilmeikkäämpiä malleja valmistaa esimerkiksi verhoilukivialan yritys Stonest Oy, jonka valikoimista löytyy antiikkisia ja "valmiiksi vanhoja" pihakivivaihtoehtoja. Värit jäljittelevät luonnonkivien sävyjä ja lopputulos on erehdyttävän aito.

Vanhanaikaisen kivilattian arvokkuutta henkivä laatoitus syntyy Old Town -patiokivillä, joilla voi loihtia kauniin lattian myös sisätiloihin, vaikkapa vanhaan viinikellariin. Antiikin ajan tyyliin ihastunut voi sommitella dynaamisen ilmeen yhdistelemällä eri kokoisia laattoja tai pidättäytyä perinteisessä, staattisemmassa vaihtoehdossa. Kokovaihtoehdot vaihtelevat klassisesta 30 x 30 cm:n laatastaaina massiivisiin 90 x 75 cm:n järkäleisiin.Kokonaisuuden kruunaa luonnonkivien keskelle aseteltu suihkulähde.

– Patiokivien asentaminen on helppoa, sillä yksinkertaisimmillaan kivilaatat voidaan latoa hiekkapedin päälle. Saumojen välit täytetään kivituhkalla, jolloin vältytään ylimääräisen roskan kerääntymiseltä saumoihin. Perinteinen betonivalu on myös mahdollinen. Old Town -tunnelmaan voi virittäytyä vaikkapa Helsingin Kaisaniemessä sijaitsevassa irkkupubissa Molly Malone'sissa. Alakerran lattiaan on pinnoitettu sarjan harmaalla laatalla, vinkkaa Esa Riikonen Stonest Oy:stä.

  • Teksti: Jenni Vuorikari ja Hanna Pesonen
  • Kuvat: Laattapiste Oy, Pukkila, Stonest Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja