Lääketieteen Nobel nuoruuden entsyymin löytäjille

Lääketieteen arvostetuin palkinto on myönnetty yhdysvaltalaiselle kolmikolle: Elizabeth Blackburnille, Carol Greiterille ja Jack Szostakille telomeraasi -nimisen entsyymin käyttäytymisen selvittämisestä.

Tutkijat ovat paljastaneet, miten telomeerit ja telomeraasi-nimiset entsyymit suojaavat kromosomeja ja saavat solujen kromosomit pysymään ainaisesti nuorina. Perimän tiedon sisältävän kromosomin kopioiminen täydellisenä solujen jakautumisessa sekä sen rikkoutumisen estäminen on ollut tähän asti yksi lääketieteen suurista arvoituksista.

Tutkijat paljastivat, että selitys löytyy kromosomien kärjistä, telomeereistä. Blackburn ja Szostak havaitsivat, että telomeerien muodostaman DNA:n ainutlaatuinen sekvenssi estää kromosomeja rikkoutumasta. Nobel-komitea kiittää löydön saaneen suurta huomiota tutkijamaailmasssa.

Näin Nobel-palkinnot julkaistaan:

Ryhmä oli ennakkosuosikki, sillä he ovat jo aiemmin saaneet arvotetun Laskerin palkinnon ja heidän tutkimuksiinsa viitataan usein luotettavana lähteenä.

Käytännössä entsyymi on antanut uusia mahdollisuuksia vanhenemisen sekä syöpäsolujen ja kantasolujen tutkimukseen. Jotkin perinnölliset sairaudet johtuvat telomeraasi-entsyymin virheellisyydestä. Löytö edistää joidenkin periytyvien verisairauksien, periytyvien ihotautien ja keuhkotautien tutkimusta. Toiveikkaimmat uskovat löydön vievän "nuoruuden lähteelle" - kehon rapistumisen estämiseen.

Elizabeth Blackburn on sekä Yhdysvaltain että Australian kansalainen, Carol Greider ja Jack Szostak ovat amerikkalisia.

Ehdokkaiden suosikkeina oli myös geenien toiminnasta ratkaisevia yksityiskohtia paljastanut Robert Roeder ja verikantasolut löytäneet Ernest McCulloch ja James Till.

Ydinreseptorin löytänyt tutkijaryhmä Pierre Chambon, Ronald Evans ja Elwood Jensen ovat olleet veikkailuissa korkealla.

Barré-Sinoussi ja Montagnier puolestaan löysivät aidsia aiheuttavan HI-viruksen. Heidän löytönsä oli ratkaiseva kehitettäessä lääkkeitä, joilla aidsin etenemistä voidaan menestyksellisesti hidastaa.

Vuonna 2008 lääketieteen Nobel jaettiin kahtia Harald zur Hausenin sekä Francoise Barré-Sinoussin ja Luc Montagnierin kaksikon kesken. Zur Hausen palkittiin 80-luvulla tekemästään papiloma-viruksen eristämisestä ihmisestä. Papilloma-virus aiheuttaa kohdunkaulasyöpää.

Nobel-juhlagaala Tuhkolman kaupungintalolla järjestetään torstaina 10.12. ja juhlasta koostettu tunnin ohjelma nähdään MTV3:ssa perjantaina 11.12. klo 20 - 21.00

Lue myös:

    Uusimmat