Mainos

Lääkemurhista syytetty: Lääkkeet saattaneet sekoittua taskussa

Lääkemurhista ja niiden yrityksistä syytetty perushoitaja vastasi tänään ensimmäiseen murhasyytteeseen Helsingin käräjäoikeudessa.

59-vuotias nainen kiisti aiheuttaneensa tahallaan Raija-nimisen naisen kuoleman lääkkeillä seniorisäätiön Kannelkodissa Helsingissä.

Hoitajan epäillään antaneen 77-vuotiaalle Raijalle lääkkeitä kahteen otteeseen sillä seurauksella, että uhri kuoli helmikuussa 2009. Hoitajan työhousujen taskusta löytyi myöhemmin tabletteja, jotka sisälsivät samaa ainetta, jota uhrissa oli suuria määriä.

LÄÄKEMURHAJUTTU

59-vuotiasta perushoitajaa syytetään viidestä murhasta ja kuudesta murhan yrityksestä. Juttua puidaan oikeudessa tapaus kerrallaan. Kunkin rikosepäilyn käsittely kestää noin kaksi päivää.

Naista syytetään myös kahdesta törkeästä pahoinpitelystä sekä muutamasta huume- ja omaisuusrikoksesta.

Oikeudenkäynnille on varattu päiviä maaliskuun loppuun.

Perushoitaja kiistää syytteet.

Tiistai 26.1.:

Keskiviikko 27.1.:

Torstai 28.1.:

Maanantai 2.1.:

Oikeudenkäynti alkoi 13.1. valmisteluistunnolla, jolloin syytteet ja poliisin esitutkintamateriaali tulivat julkisiksi.

Kooste syytteistä:

Minkälaista näyttöä teoista on?

- Jos hänellä on ollut osuutta lääkemyrkytyksen, hänen taskussaan ollut rasia on kaatunut ja Raijalle tarkoitetut lääkkeet ovat sekoittuneet taskun pohjalla olleisiin omiin lääkkeisiin, hoitajan asianajaja Heikki Lampela puolusti.

Lampelan mukaan naisen kuolemassa oli kyse tautikuolemasta eikä myrkytyskuolemasta.

Kun Raijan tajunnantaso heikkeni ensimmäisen kerran, hänen epäiltiin aluksi saaneen aivoinfarktin. Raija tokeni pari päivää myöhemmin ja hänellä oli keuhkokuumeen oireita, jolloin lääkäri teki päätöksen saattohoitoon lähettämisestä.

Toinen myrkytysepäily tapahtui tässä vaiheessa syöttämisen yhteydessä.

- Kuolemaan vaikutti sen, että hänelle on tehty väärä diagnoosi. Myrkytyksen vakavuus on ollut kohtalainen, mutta ei vakava ja kuolemaan vaikuttava, Lampela sanoi.

Syyttäjä lähtee siitä, että lääkemyrkytys käynnisti Raijan kuolemaan johtaneen ketjun.

Raijan välittömäksi kuolinsyyksi kirjattiin tuoreeltaan keuhkokuume ja peruskuolinsyyksi pitkäaikainen skitsofrenia. Raija ehdittiin haudata, mutta hauta avattiin muutaman päivän kuluttua oikeustieteellistä ruumiinavausta varten.

- Veri - ja virtsanäytteistä löytyi lääkeaineita, jotka eivät kuuluneen Raijan lääkitykseen,valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto sanoi.

”Laboratoriohäslinki”

Kannelkodin lääkäri kertoi oikeudessa pyytäneensä, että uhrilta otettaisiin laboratoriokokeet sen jälkeen, kun naisen tajunnantaso oli ensimmäisen kerran laskenut. Naiselta otettu verinäyte kuitenkin katosi mystisesti.

Syyttäjän mukaan murhasta epäilty perushoitaja oli tarjoutunut ottamaan verinäytteen.

- Epäiltävissä on, että hoitaja liittyy verinäytteen katoamiseen, valtionsyyttäjä Metsäpelto sanoi.

Hänen mukaansa näyte olisi voinut paljastaa, että potilaan elimistössä on sinne kuulumattomia bentsodiatsepiineja.

Perushoitaja työskenteli Kannelkodissa neljä kuukautta viime talvena. Kannelkoti oli hänen viimeinen työpaikkansa ennen kuin poliisi pidätti hänet maaliskuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.