Mainos

Lääkemurhajuttu: Lääkäritodistajan mukaan myrkytys ei olisi välttämättä tappanut

- Pidin häntä aluksi kuolevana potilaana, sisätautien erikoislääkäri Mikael Franssila sanoi. Franssila hoiti Marian sairaalaan tuotua 80-vuotiasta Salme S.:ää.

59-vuotiasta perushoitajaa syytetään 80-vuotiaan murhan yrityksestä. Syytteen mukaan 59-vuotias oli antanut jugurtissa vanhukselle yliannostuksen lääkkeitä. Perushoitaja kiistää syytteen.

Juttua puidaan oikeudessa tapaus kerrallaan. Torstaina käsittely oli edennyt maaliskuisen tapauksen todisteluun.

Lääkäri Franssila kuvasi Marian sairaalaan 14. maaliskuuta tuodun potilaan tilaa heikoksi.

Lääkemurhajuttu

59-vuotiasta perushoitajaa syytetään viidestä murhasta ja kuudesta murhan yrityksestä. Juttua puidaan oikeudessa tapaus kerrallaan. Kunkin rikosepäilyn käsittely kestää noin kaksi päivää.

Naista syytetään myös kahdesta törkeästä pahoinpitelystä sekä muutamasta huume- ja omaisuusrikoksesta.

Oikeudenkäynnille on varattu päiviä maaliskuun loppuun.

Perushoitaja kiistää syytteet.

Tiistain 26.1. tapahtumat:

Keskiviikon 27.1. istunto:

Oikeudenkäynti alkoi 13.1. valmisteluistunnolla, jolloin syytteet ja poliisin esitutkintamateriaali tulivat julkisiksi.

Kooste syytteistä:

Minkälaista näyttöä teoista on?

- Jokin tilanteessa tökki.

Lääkärin mukaan oireet eivät täsmänneet siihen, mitä hän potilaan taustatietojen perusteella epäili ja hän antoi bentsodiatsepiinien vastamyrkkyä, Se toimi. Ratkaisu perustui lääkärin mukaan vaistoon.

- Tulovaiheessa hän oli hengenvaarallisessa tilassa, lääkäri Franssila totesi. - Ilman vastalääkettä potilaan kuolema ei ollut varmaa, mutta mahdollista.

Tilannetta heikensi Salme S.:n vaikea perustauti. - Potilas olisi voinut selvitä, mutta myös menehtyä. Arvio oli "fifty-fifty".

Juttu ja koko lääkemurhavyyhti lähti purkautumaan, kun poliisi sai kaksi päivää väitetyn murhan yrityksen jälkeen ilmoituksen sairaalasta.

Lääkäri Heli Toivonen kertoi potilaan maininneen kierrolla hänelle jotain kitkerästä jugurtista. - Se jäi, mutta seuraavana päivänä potilas oli maininnut tästä sijaislääkärilleni, joka ilmoitti asiasta poliisille.

Rikosilmoitus tehtiin yhteisymmärryksessä potilaan kanssa.- Hän oli väsähtänyt ja vuodepotilaana, Toivonen kuvasi Salmen kuntoa. Toivosen kirjoittaman raportin mukaan Salme S. ei ollut käyttänyt uni-, masennus- tai rauhoittavia lääkkeitä.

Ambulanssikuski ei muistanut

Oikeudessa kuultiin todistajana myös Salme S.:n kotona keikalla ollutta sairaankuljettajaa. Hän ei enää muistanut keikkaa Eiraan maaliskuussa 2009. - Niitä on tullut ajettua niin paljon sen jälkeen.

Syyttäjä Leena Metsäpelto joutui turvautumaan kuljetuksesta täytettyyn lomakkeeseen. Sairaankuljettaja tunnisti täyttämänsä lomakkeen. - En mä muista tätä.

Lomakkeesta kävi ilmi 80-vuotiaan Salmen tokkurainen tila, mutta sairaankuljettaja ei osannut kertoa tarkemmin.

Poliisikuulusteluissa sairaankuljettaja oli muistanut, että asunnossa oli kaksi ihmistä. Kuulustelun mukaan myrkytysepäilyistä ei tuolloin ollut mitään puhetta, koska se olisi merkitty keikkalappuun.

- Noiden merkintöjen mukaan ei ollut kuolemaisillaan, mutta sairaalaan piti mennä.

Syytetty käräjäoikeuden käytävällä tänä aamuna

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.