Lääkärilehti: Moni raskautta lykkäävä ei tiedosta riskejä

Lapsia hankitaan nykyään yhä myöhemmällä iällä. Myöhentämisen tuomista riskeistä ei kuitenkaan puhuta tarpeeksi. Näin toteaa Lääkärilehdessä julkaistu tuore artikkeli.

Lasten hankinnan lykkääminen lisää lapsettomuuden riskiä, mutta kaikki eivät sitä joko tiedä tai ota huomioon. Lääkärilehden mukaan lääkärit toivoisivatkin, että asiasta keskusteltaisiin riittävästi.

- Kun 30-35-vuotias nainen tulee ehkäisyasioissa lääkärin vastaanotolle, olisi lääkärin hyvä varmistaa potilaalta, että tämä tietää raskauden lykkäämisen riskeistä. Nainen tietenkin itse tekee sen päätelmän ja miettii mikä on hänen elämässä oikea hetki tehdä lapsia ja sitähän ei pysty kukaan muu, lääkärit eikä ympäröivä yhteiskunta sanelemaan, toteaa Naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri Susanna Sainio Naistenklinikalta.

Tutkijoiden mukaan naisten tulisi nykyistä paremmin tiedostaa, mitä synnytysten siirtämisestä myöhempään ikään seuraa. Yleisesti ei tiedetä, että naisen hedelmällisyys heikkenee jo 30 vuoden iässä.

- Todennäköisyys jäädä lapsettomaksi 30-vuotiaana on noin 20 prosenttia. Tämän jälkeen riski alkaa nopeasti lisääntyä. Jos nainen yrittää tulla raskaaksi yli 40-vuotiaana, riski jäädä lapsettomaksi on siinä vaiheessa jo yli 60 prosenttia, Sainio kertoo.

Lääketiede ei korvaa ikää

Lääkärilehden mukaan ensisynnyttäjien ikä nousee länsimaissa. Suomessa ensisynnyttäjien ikä oli vuonna 2008 koko maassa 28,1 vuotta ja pääkaupunkiseudulla 29,3 vuotta.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin Susanna Sainion mukaan raskaaksi tulo vaikeutuu kun ikää tulee lisää eikä lääketieteellä ei voi korvata ikää täysin.

- Lääketieteellä pystytään kompensoimaan korkeintaan 50 prosenttia siitä iän tuomasta ongelmasta ja mitä korkeammaksi se ikä menee, tarkoittaa reilusti yli 40 vuotta, niin sitä vaikeammaksi se tulee.

Kun äidin ikä lisääntyy, myös raskausaikaan liittyy riskejä.

- Tietyt ongelmat ovat tavallisempia iäkkäämmillä äideillä ja liittyy osittain kansansairauksiimme, verenpaineeseen, 2-tyypin diabetekseen ja ylipainoon, jotka tuovat nämä raskauskomplikaatiot esimerkiksi diabeteksen, sikiön kasvunhäiriöt ja ennenaikaiset synnytykset. Niiden määrä lisääntyy noin kaksinkertaiseksi verrattuna nuorempiin äiteihin, Sainio toteaa.

(MTV3)

Lue myös: Tutkija:

Lue myös:

    Uusimmat