Mainos

Lääkäri töytäistiin alas portaita Pitkäniemen sairaalassa

Lääkäri loukkaantui vakavasti viime maanantaina TAYS:n Pitkäniemen sairaalassa Nokialla, kun hänet työnnettiin alas osaston portaita. Vielä ei tiedetä, kuka on tekijä. Psykiatrian toimialajohtaja Klaus Lehtinen Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä uskoo, että tekijä saadaan selville.

- Lääkäri ei nähnyt, kuka hänet työnsi alas portaita. Todennäköisesti tekijä on potilas, sillä suljetulla osastolla ei juuri muita liiku. Poliisi tutkii asiaa ja uskon, että tapaus selviää jollakin aikavälillä, Lehtinen sanoo.

Lääkärin töytäisy tapahtui suljetulla ns. turvaosastolla, joiden potilaat saattavat toimia pikaistuksissa ja väkivaltaisesti.

- Suljetulla osastolla ollaan yleensä erilaisten psykoosien takia eli ihmisten todellisuudentaju on pettänyt. Tähän liittyy hallitsematonta käytöstä, joka on ajoittain väkivaltaista. Useimmiten vakivalta tulee esiin potilaan hoidon alkuvaiheessa, kunnes se saadaan hallintaan. Lehtinen kertoo.

Vakavat onnettomuudet harvinaisia

Maanantain kaltaiset vakavat tapaturmat ovat erittäin harvinaisia myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa.

- Muisteltiin henkilökunnan kanssa yhdessä viikolla ja tultiin siihen tulokseen, että tämänkaltaista ei ole sattunut sairaalassa miesmuistiin. Näin vakavia tilanteita on siis ani havoin, mutta pienempiä vaara- tai uhkatilanteita sattuu parillakymmenellä eri osastollamme viikoittain noin 5-10, kertoo Lehtinen.

Sairaanhoitopiirissä on käytössä sähköinen ilmoitusjärjestelmä, jossa ilmoitetaan, käsitellään ja tilastoidaan kaikki turvallisuuspoikkeamat. Järjestelmään ilmoitetaan myös kaikki ns. läheltä piti -tilanteet.

Lääkäri sai töytäisyssä kallonpohjan ja nenän murtuman. Psykiatrian toimialuejohtaja Klaus Lehtinen kertoo, että lääkärin vointi on olosuhteisiin nähden hyvä ja hänen toipumisensa edistyy.

- Hän toipuu hyvin ja on jo kotona.

Tapaus jättää helposti turvattomuuden tunteen

Lehtinen uskoo, että tapaturmasta huolimatta lääkäri palaa aikanaan takaisin työhösä Pitkäniemen sairaalaan.

- Kyllähän tällainen jättää asianosaiselle turvattomuuden tunteen. Tämä on selvä kriisitilanne, josta joskus aiheutuu työkyvyttömyyttäkin.

Pitkänimen sairaalan vanhat rakennukset ovat kaksikerroksisia, mikä asettaa haasteita osastojen toiminnalle ja valvonnalle. Toisaalta juuri samoista syistä osastot ovat Lehtisen mielestä tiloiltaan varsin viihtyisiä ja väljiä. Turvallisuuteen kiinnitetään taas jatkossa aiempaa enemmän huomiota.

- Kyllä me taas käymme lääkäreiden kanssa nämä turvallisuusasiat uudelleen läpi. On kuitenkin tärkeää, että meidän henkilökuntamme on osaston arjessa mukana luontevalla ja arkisella tavalla. Tämän tapauksenhan ei pidä johtaa siihen, että alamme eristäytyä ja pelätä tällaisia tilanteita. On kuitenkin hyvä varautua tilanteisiin järkevästi, Lehtinen tiivistää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.