Lääkäri Syvähuoko tuntee jääkiekkokaukalon vaarat

Ismo Syvähuoko tuntee jääkiekkokaukalon vaarat. Jääkiekon SM-liigaseura Helsingin Jokerien toisena lääkärinä toimiva Syvähuoko pelasi Jokerien edustusmiehistössä puolustajana kaksi kautta vuosina 1974-1976 ja aloitti joukkuelääkärin tehtävät Jokerien A-junioreissa vuonna 1979.

- Erikoistuin kirurgiksi ja myöhemmin ortopediksi eli luukirurgiksi. Pääasiassa tähystän niveliä, usein esimerkiksi polvia, Syvähuoko kertoo.

Tähystysleikkaukset voivat sisällöllisesti vaihdella huomattavasti.

- Tähystyksissä on hyvin suuria eroja. Esimerkiksi toissa keskiviikkona leikkasin samana päivänä useita potilaita, lyhyin leikkaus kesti viisi minuuttia ja pisin kolme tuntia. Useimmiten tähystysleikkaukset kestävät 15 minuutista tuntiin, Syvähuoko taustoittaa.

Avoleikkaukset syrjäyttänyt tähystysleikkaus on mahdollistanut sen, että potilaat toipuvat entistä nopeammin työkykyisiksi. Ammattiurheilussa tästä on erityisen paljon etua. Syvähuokolla ja hänen kollegoillaan riittää silti töitä.

- Onhan niitä loukkaantumisia enemmän, jos vertaa kymmeniä vuosia ajassa taaksepäin. Mutta myös joukkueita ja pelaajia on nyt paljon enemmän. Siitä saa helposti vaikutelman, että loukkaantumissa on suhteessa reilusti enemmän. Jos verrataan suhdelukuja, niin siihen nähden loukkaantumisia on vähemmän kuin ennen, Syvähuoko laskee.

Olkapäävammat lisääntyneet

Syvähuokon taidoista ovat päässeet osallisiksi muutkin kuin jääkiekkoilijat ja kilpaurheilijat.

- Lukumäärää en osaa sanoa täsmällisesti, mutta satoja urheilijoita on ollut minun sorvini alla. Leikkauksia on tietysti lyhyitä ja pitkiä sekä helppoja ja vaikeita, Syvähuoko lausuu.

Paljon puhuttuja ja kohuttuja loukkaantumissumia Syvähuoko hieman kummastelee, vaikka Jokerit on kärsinyt muun muassa tällä kaudella useammasta vakavasta takaiskusta. Muutama helsinkiläisjoukkueen runkopelaajista on ollut pois vahvuudesta kuukausia olkapää- tai polvivamman takia.

- Nyt tuntuu siltä, että polvivammat ovat vähentyneet ja siten pelitapa olisi muuttunut. Keskialueella taklaukset ovat vähentyneet ja myös muu taklauspeli kokonaisuudessaan. Toisaalta peli laitojen vieressä pelaaminen on muuttunut nyhjäämiseksi, josta seuraa paljon loukkaantumisia, Syvähuoko puntaroi.

Kielletty selkään taklaaminen tiedetään vaaralliseksi, mutta rangaistuksen uhka ja kielto ei ole poistanut ilmiötä tyystin. Tuomarien lisäksi pelaajilla on asiassa iso vastuu.

- Jääkiekossa tulee aina taklauksia, ei ole oikeaa jääkiekkoa ilman taklauksia. Saattaa tapahtua niin, että kun vastaanottava pelaaja ei itse ole valmiina ja sitten hänet taklataan laitaan päin, niin olkapää hajoaa. Sanoisinkin, että olkapäävammat ovat lisääntyneet muihin vammoihin nähden, Syvähuoko arvioi.

Konkarit ja Selänne

Syvähuoko on sitä mieltä, että SM-liigassa pelaavien konkarien otteita seuraamalla voi oppia paljon. Kaukaloiden kokeneita kettuja ei yllätetä helposti.

- Kun pelaaja hyppää jäälle niin perusajatus on, että kuka vaan voi tulla päälle koska ja milloin vaan. Ei siellä voida vaan olla. Seuratkaa vaikka vanhempia pelaajia, kuten Raimo Helminen, ei häntä voi yllättää, Syvähuoko ihastelee.

Syvähuokoa ei harmittaisi vähääkään, vaikka Jokerien joukkue kirmaisi päivästä toiseen ilman ainuttakaan potilasta.

- On hyvä asia, että vammat vähenevät, mutta töitä riittää kuitenkin. Nykyään pelaajat pystyvät pelaamaan paljon pitemmän uran kuin ennen. Monet seikat vaikuttavat siihen. SM-liigassa pelaa nyt jopa yli 35 vuotiaita, hyvänä esimerkkinä Erik Hämäläinen, joka on 41-vuotias, Syvähuoko osoittaa.

Paras palaute, jonka Syvähuoko saa, on sitä, että hänen operoimansa potilas pärjää työpaikalla. Niin kuin vaikkapa Teemu Selänne, joka on Syvähuokon vanha asiakas ja hyvä ystävä.

- Teemu on tosiaan mainio esimerkki, hän on nyt NHL:n maalipörssin kärjessä ja ikää on jo paljon (36 vuotta), Syvähuoko mainitsee.

Syvähuoko ei paljasta yksityiskohtia, mutta toistaa sen, mitä Selänne on aikaisemmin julkisesti itse kertonut tuoreimmasta leikkauksestaan.

- Hänen polvessaan oli samaan aikaan monta vikaa, joita oli vuosien varrella kertynyt. Tilanne alkoi luisua siihen, että ura olisi varmaan loppunut, jos asialle ei olisi tehty mitään, Syvähuoko toteaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat