Lääkäri: Ensin H1N1-rokote, sitten kuumelääke

Kuumelääke voi heikentää sikainfluenssarokotteen tehoa, vahvistaa infektiolääkäri Asko Järvinen Helsingin yliopistollisen keskussairaalan infektiosairauksien klinikalta.

- Ennen rokotetta ei varmuuden vuoksi kannata kuumelääkettä ottaa, vaan vasta sitten, jos rokotuksesta tulee reaktioita.

Tuore tsekkiläistutkimus on havainnut kuumelääkkeenä käytetyn parasetamolin heikentävän sikainfluenssarokotteen antamaa suojaa pienillä lapsilla. Tutkimuksesta kertoi ensin Turun Sanomat.

MTV3:n Huomenta Suomessa haastateltu Järvinen haluaa kuitenkin oikoa joitakin käsityksiä sikainfluenssarokotteesta.

- Rokote pitää sisällään influenssaviruksen rakenneosia, ei elävää virusta.

Rokotteessa on myös niin minimaalinen määrä elohopeaa, ettei sen ole terveysriski raskaanakaan oleville, Järvinen sanoo.

- Perusta on vuosittaisessa influenssarokotteessa. Ainesosat ovat tuttuja ja testattuja.

Sikainfluenssan riskiryhmistä saa Järvisen mukaan parhaiten THL:n verkkosivuilta. Riskiryhmään kuuluminen vaikuttaa myös sikainfluenssan oireisiin tarkoitettujen lääkkeiden aloittamiseen.

- Riskiryhmien ja rajusti oireilevien pitäisi hankkia Tamifluta jo aivan taudin ensimmäisinä päivinä.

Hiipivämmin sairastuvien ei Järvisen mukaan tule kiirehtiä lääkkeen hakuun aiheuttamaan ruuhkia. He eivät saa lääkkeestä vastaavaa hyötyä kuin rajummin oirehtivat.

Sairaaloilla on edessään vielä kovat ponnistelut, Järvinen arvioi.

- Sairaalat joutuvat varautumaan tehohoitopaikkojen pulaan. Kiireettömiä leikkausta odottavia potilaita joudutaan siirtämään.

Infektiolääkäri Asko Järvinen vastaa kysymyksiin sikainfluenssasta (Huomenta Suomi 6.11.2009)

Lue myös:

    Uusimmat