Laadunvarmistus ammattimaisessa pientalorakentamisessa

Kauklahden messujen VVO:n kohteissa maatyöt käynnistyivät keväällä 2005. Perustukset saatiin paikalleen ja rungot pystyyn alkusyksyyn mennessä. Nyt seuraavan vuoden huhtikuussa julkisivut ovat jo hyvin pitkällä. Vesikatot on tehty aikapäiviä sitten ja sisustustyöt edistyvät vauhdilla.

Näissä kahdessa kohteessa "Pikku-Pietarin pihassa" ja "Hansarinteessä" on asuntoja kaikkiaan 45. Asukaslähtöisyys suunnittelun lähtökohtana on näkynyt esimerkiksi siten, että mitä aikaisemmin asiakas on tehnyt ostositoumuksen, sitä enemmän hän on voinut vaikuttaa tulevan asuntonsa toteuttamiseen - jopa väliseiniä on voinut siirtää. Mutta minkä lisäarvon tällainen suurimuotoinen ammattirakentaminen voi antaa pientalotuotannolle - pientalorakentaminenhan on ollut lähes poikkeuksetta omatoimirakentamista tai pienimuotoista urakointia?

"Ammattimainen rakentaminen pientalotuotannossa varmistaa ainakin sen, että tällaisia kohteita ylipäätään pystytään tuottamaan", toteaa VVO Rakennuttajat Oy:n projektipäällikkö Petri Alatalo kuivasti. "Ainakaan pääkaupunkiseudulla pientaloasumista haluavilta ei löydy enempää aikaa kuin osaamistakaan. Ja volyymiedut ovat selvästi suurempia verrattuna omatoimirakentamiseen. Hankintojen - ja yleensä työn ostamisen - volyymietujen kautta saadaan säästöä."

Taloja rakentava SRV yhdistetään yleensä kerrostalo- ja toimitilarakentamiseen. Täällä kyseessä on kuitenkin pientalorakentaminen. Kuinka toimintakonseptinne soveltuu sellaiseen, tuotantojohtaja Antero Nuutinen, SRV Westerlund Oy?

"Tuotannosta on nykyään jo hyvin suuri osa pientaloja. Työ pilkotaan pieniin kokonaisuuksiin, jotka kilpailutetaan hankintasuunnitelman mukaan. Osa niistä tehdään myös omilla miehillä. Projektinhallinta onnistuu hyvin, koska meillä on toimintajärjestelmä, minkä mukaan rakentaminen tehdään ja minkä avulla seurataan eri osakokonaisuuksien muodostumista".

Nykyisin rakentamisessa puhutaan paljon laadunvalvonnasta ja "itselle luovuttamisesta". Nuutinen kuvailee niiden sisältöä seuraavasti:

"Laadunvalvonta kulkee osa-alueittain: kyseisen työlajin urakoitsija - esimerkiksi väliseinäurakoitsija tarkastaa ensin itse oman työnjälkensä, pyytää sitten meidän kohdemestariamme tarkastamaan työn ja sen jälkeen sen tarkastaa vielä rakennuttajan valvoja.

Kun kohde on sitten valmistumassa, tehdään mestareiden toimesta koko kohteen käsittävä luovutus ja sen jälkeen rakennuttajan valvoja tarkastaa vielä kerran koko kohteen. Vasta sitten tulevat asukkaat tekemään omaa tarkastustaan.

Rakennusvirheiden kohdalla puhutaan usein niin sanotusta "nollatoleranssista". Nuutinen lupaa sen kyllä onnistuvan sillä edellytyksellä, että luovutukselle on varattu aikatauluissa riittävästi tilaa ja itselle luovutukset on tehty kunnolla.

"Kun asukkaat tekevät viimein omaa virhe- ja puutelistaansa, niiden korjaamiseen on varattu aikaa kolmesta neljään viikkoa ennen muuttopäivää. Se riittää kyllä niiden korjaamiseen."

(JKA 14.4.2006)

Lue myös:

    Uusimmat