Mainos

Kysely paljastaa vakavia puutteita Suomen kaivoksissa

Turvatekniikan keskuksen Tukesin rahoittama kaivosten turvallisuuskysely paljastaa suuria puutteita suomalaiskaivosten turvallisuudessa ja henkilöstön turvallisuusasenteissa.

Kyselyn mukaan puutteita oli muun muassa koulutuksessa. Vastanneista 30 prosentin mukaan henkilökunnalle ei ollut esimerkiksi järjestetty alkusammutuskoulusta. Neljännes vastaajista oli sitä mieltä, että turvallisuusmääräyksiä ei noudatettu.

Kaivosten puutteina pidettiin muun muassa huonoa hengitysilman laatua ja kulkuväylien huonoa kuntoa. Hengitysilman epäpuhtauksista valitti 55 prosenttia vastaajista, ajo- ja kulkuväylien huonosta kunnosta puolet vastaajista. Neljännes kritisoi liikennejärjestelyjen selkeyttä ja turvallisuutta.

Lisäksi kaivosten tärinästä kärsi jopa 70 prosenttia kyselyyn osallistuneista. Meluntorjunnan puutteita piti merkittävänä riskinä neljännes vastaajista.

Tukesin kyselyyn osallistui kuuden Suomessa toimivan kaivoksen työntekijöitä. Vastausprosentti oli 58,6.

Suomessa on 45 kaivosta ja avolouhosta. Tukes tarkastaa kaivokset vuosittain. Kaivosten turvallisuusasioissa on suuria eroja: Viidessä suurimmassa ovat turvallisuusasiat huipputasolla. Sen sijaan pienillä on puutteita jopa paperilla olevissa riskinarvioinneissa.

45 minuuttia -ohjelma vierailee Sodankylän ja Kittilän kaivoksissa. Klo 20 alkavassa ohjelmassa kerrotaan myös, millaisia läheltä piti -tilanteita kaivoksissa on sattunut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.