Mainos

Kymppivoima suunnittelee Elimäelle 420 megawatin maakaasuvoimalaa

Kuuden maakunnallisen sähköyhtiön omistama Kymppivoima suunnittelee Elimäen kuntaan 420 megawatin maakaasuvoimalaitosta. Toimitusjohtaja Sakari Suontaan mukaan hanke on siinä vaiheessa, että neuvottelut sekä kaasuntoimittajan että laitetoimittajien kanssa ovat vireillä, rahoitusselvitykset käynnissä ja yva-arviointi valmistunee ensi keväänä.

Jos hanke toteutuu, rakennustyöt voivat alkaa aikaisintaan vuonna 2000. Silloin teholtaan suunnilleen yhden ydinvoimalayksikön suuruinen laitos olisi valmiina vuonna 2003. Voimalan rakentaminen maksaisi noin miljardin ja sen 20 vuoden aikana tarvitsema maakaasu 1,5 - 2 miljardia markkaa. Myös muilla energiayhtiöillä on eri puolilla maata suunnitteluasteella kymmenkunta voimalahanketta. Yhteensä niiden energiantuotanto nousisi noin 20 terawattituntiin, kun Suomen sähkönkulutus oli viime vuonna noin 74 terawattituntia vuodessa. Kaikkia suunniteltuja voimaloita tuskin koskaan rakennetaan. Energiamarkkinoiden lisäksi hankkeiden toteutumiseen vaikuttaa se, missä tahdissa kilpailijoiden hankkeet etenevät.

Kymppivoimassa oma voimalahanke nähdään tarpeelliseksi, jotta asiakkaille voidaan turvata edullisen sähkön saanti myös sitten, kun nykyinen "markkinahäiriötilanne" ohittuu. Kaasua taas uskotaan jatkossakin saatavan niin kilpailukykyiseen hintaan, että investointi kannattaa. -Tilanne on nyt poikkeuksellinen, kun sähkömarkkinoiden avautuvat samaan aikaan kun pohjoismaista saadaan erittäin edullista vesisähköä. Vesitilanne kuitenkin vaihtelee vuosittain huomattavasti ja jo vuosituhannen vaihteessa sähkön kysyntä ennusteiden mukaan ylittää tarjonnan, Suontaka huomauttaa.

Halpaa sähköä omistajille

Kymppivoiman omistajayhtiöiden Suur-Savon Sähkön, Savon Voiman, Kymenlaakson Sähköosakeyhtiön, Revon Sähkön, Pohjois-Karjalan Sähkön ja Keski-Suomen Valon yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna noin 2 miljardia markkaa. Laitos toimitti asiakkailleen 7000 gigawattia sähköä, josta 1155 gigawattia oli Kymppivoiman tai sen omistajien omaa tuotantoa. Kymppivoiman omistajayhtiöiden takana on mm. 150 kuntaa. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Martti Lappalainen korostaa, että niiden tehtävä on tarjota paikalliselle elinkeinoelämälle ja kuntalaisille peruspalveluja perushinnoin.

-Kun nykyinen hintoja laskenut tuotannon ylikapasiteetti purkautuu, jää nähtäväksi, löytyykö energiajättien omistajilta vastaavaa tahtoa pidättyä hintojen korotuksista ja osinkojen jaosta, Lappalainen sanoo. Lappalainen ei pelkää Savon Voiman ja Revon Sähkön mahdollisten omistajamuutosten isommin heilauttavan Kymppivoiman asemaa. Ainakin Savon Voimassa päätäntävalta näyttää hänen mukaansa pysyvän maakunnassa. Vattenfallilta 700 miljoonan markan ostotarjouksen saaneen Revon Sähkön osalta taas päätöksiä ei ole vielä tehty.

Naistenlahdesta 60 megawattia vuodessa

Kymppivoima kertoi keskiviikkona myös ryhtyvänsä voimalayhteistyöhön Tampereen kaupungin kanssa. Kymppivoima ja Tampereen sähkölaitos uusivat Tampereella sijaitsevan Naistenlahti 1-turvevoimalaitoksen maakaasua käyttäväksi kombivoimalaksi, jonka sähköteho on noin 120 megawattia ja lämpöteho noin 130 megawattia. Uudistuksen on määrä valmistua vuoden 2000 loppupuolella. Kymppivoima saa 20 vuoden ajaksi käyttöönsä noin puolet laitoksen sähkötehosta eli kuutisenkymmentä megawattia. Sopimuksen arvo koko sopimuskauden ajalta on noin 400 miljoonaa markkaa.

Kymppisähköä yksityisillekin

Kymppivoima on tähän saakka myynyt sähköä vain asiakkailleen, teollisuudelle sekä muille suurasiakkaille. Sähkömarkkinoiden vapautuessa syyskuun alussa Kymppivoimaa aletaan markkinoida myös yksityisille kuluttajille. Kymppisähköä voi tilata valtakunnallisesta numerosta, johon soittamalla asiakas voi suoraan pyytää yhtiön sähkönmyyjältä tarjouksen tarvitsemastaan sähköstä. Kymppivoiman mukaan sen ideana on kilpailuttaa sähköntuottajia loppukäyttäjän puolesta. Yhtiö ostaa sähköä mahdollisimman halvalla, jolloin se voi myös myydä sitä eteenpäin edullisesti.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.