Mainos

Kymppiuutisista tuli idea – nyt Aino-mummo 83, on somejulkkis ja rakastaa uutta ammattiaan

Aino-mummo näki muutama vuosi sitten neulovia Myssymummoja Kymmenen uutisissa ja nyt hän on yksi heistä. Työ on hänen mielestään täydellistä, sillä hän ei osaa olla jouten ja neulominen on aina kuulunut arkeen – nyt siitä kaiken lisäksi maksetaan. Ainon neulomia villamyssyjä on nähty muotilehti Voguessakin.

Avomallinen Massey Ferguson kurvaa pihaan. Kuskin paikalla istuu Aino-mummo, joka on juuri palannut metsätöistä.

Metsätyöt rytmittävät Ainon vuotta: alkutalvesta hän tuo traktorilla metsästä puita kotiin, polttopuut hän itse tekee kevättalvella ja kesällä silloin, kun käki kukkuu, on vuorossa taimikon hoito. Sukulaiset ja naapurit ovat tottuneet siihen, että Aino puuhaa aina jotain pihapiirissään.

– Minä olen aina työn puutteessa. En vaan osaa olla jouten, Aino nauraa.

Aino on ammatiltaan maanviljelijä. Aikoinaan omalla tilalla oli lypsykarjaa ja maatilan työt hoidettavana, mutta silloinkin Aino halusi lisää hommia. Hän kävi läheisellä kauppapuutarhalla töissä, ja sitä jatkui yli 70-vuotiaaksi saakka.

Yhä vieläkin Aino keksii joka päivälle jotain työtä – vaikka käsitöitä tai puutöitä. Yhtenä kesänä Aino vaihtoi pihasaunan paneelit ja toisena laudoitti piharakennuksen uudestaan.

– No kyllä poikani vähän auttoivat siinä. Mutta en minä jaksa odotella, että muut tulisivat tekemään. Teen itse, Aino sanoo.

Tv:stä tutut Myssymummot

Pöytyäläisen Myssyfarmin Myssymummoista Aino sai tietää muutama vuosi sitten, kun hän näki mummojen kutovan yhdessä Kymmenen uutisissa. Heti seuraavana aamuna hän tarttui toimeen ja laittoi Myssyfarmin emännälle tekstiviestin kysyen, miten hänkin pääsisi neulomaan Myssyjä.

– Olin silloinkin työn puutteessa, Aino nauraa. – Anna-emäntä vastasi heti, että alkuvuonna olisi uusille Myssy-mummoille tarvetta ja se oli sitten sitä myöden selvä.

Aino on aina ollut ahkera neulomaan. Se on mukavaa työtä varsinkin talvikaudella, kun puutarhatyöt ja metsätyöt ovat suurimmaksi osaksi tauolla. Nytkin Ainon kotona odottaa käyttäjiään valtavat pinot valmiita villasukkia – niistä riittää pitkään vielä jälkipolville.

– Myssyjen suhteen on tosi hyvä, kun valmiit pipot saa aina viedä Myssyfarmille samalla, kun hakee uudet langat. Eivät jää tänne minun nurkkiini pyörimään, Aino naurahtaa.

Ainon mielestä paras tilanne on se, kun seuraava työ on jo odottamassa, jotta ei tarvitse jäädä peukaloita pyörittelemään. Siksi Myssy-mummon työ on ollut Ainolle täydellinen lisä arkeen. Lisäksi Myssyt neulotaan korkealaatuisesta suomenlampaan villasta, joka on mukavan pehmeää.

Kun Aino neuloo, hän kuuntelee monesti YouTubesta musiikkia. Suosikkiartisteja ovat Aarne Pelkonen ja Leif Lindeman. Musiikkivideoita ei neulomisen lomassa pysty katsomaan, mutta niitä Aino katsoo erikseen.

Neulontaa näyteikkunassa ja haastatteluita medialle

Aino asuu syntymäkodissaan Turun Paattisilla. Kaupunkielämä ei ole häntä koskaan kiehtonut, mutta Myssymummona hän on päässyt jos jonkinlaisiin tapahtumiin mukaan. Ihan ensimmäiselle Helsingin-reissulle Ainoa piti kyllä houkutella mukaan.

– No kun jännitti niin kovasti! Mutta kyllä minä sitten mietin, että antaa mennä – käy kuinka käy, Aino sanoo.

Ja hyvin kävi! Nykyään Aino lähtee Helsingin-reissuille enemmän kuin mielellään ja on tottunut julkisuuteen: Aino on esimerkiksi neulonut Helsingin Sokoksen näyteikkunassa ja ollut YleX:n Vikin ja Köpin haastateltavana. Aino on tuttu kasvo myös Myssyfarmin brändifilmeistä, joissa hän tekee graffittia seinään ja ajaa moottorikelkalla.

Omalla paikkakunnallaan Aino nousi julkkikseksi, kun somevaikuttaja Veronika Verho kertoi Instagramissa, että hän oli ostanut hänen neuloman Myssyn.

– Minun lapsenlapseni oli nähnyt sen Veronikan jutun, samoin naapurin tytär. Sillä tavalla se tuli paikkakunnan tietoon, en ollut kertonut siitä kenellekään aiemmin, Aino myhäilee.

Esiintymisistä Aino kertoo saavansa energiaa, ja paikkakuntalaisten positiivinen kannustus ilahduttaa. Mieltä lämmittää kovasti myös Myssy-mummoille lähetetyt terveiset – esimerkiksi jouluna 2020 Aino sai asiakkailta valtavan määrän joulutervehdyksiä ympäri maailman.

– Näytin niitä viestejä ylpeänä eteenpäin. Viestit tuntuivat tosi kivalta.

Myssy tuo iloa ja ystäviä

Neulominen on tuonut mukanaan myös uusia ystäviä – toisia mummoja.  Myssy-mummot kokoontuvat Myssyfarmilla joka kuukausi: silloin he tuovat mukanaan valmiit tuotteet ja saavat langat uusiin. Mummot viettävät Myssyfarmilla iltapäivän neuloen, rupatellen ja kuulumisia vaihtaen. Ne ovat kuin vanhan ajan ompeluseurat. Myssyfarmi työllistää yhteensä 95 eläkeläisrouvaa lähiseudulta.

 – Uudet ystävät ovat olleet iloinen lisä tästä työstä. Siellä on samanhenkisiä ihmisiä, me ymmärrämme toisiamme ja voimme tarjota tukea.

Myssymummoksi ryhtyminen on tuonut Ainolle takaisin tunteen siitä, että hän on tarpeellinen. Työ on tuonut merkitystä elämään.

– Myssyfarmilta saa aina uutta työtä, ja neulon aina, kun minulla on vapaa-aikaa. Olen tosi kiitollinen, että olen saanut tämän työn.

Myssyt tuovat lisäksi Ainon kukkaroon hieman hurvittelurahaa. Sitä hän käyttää itsensä hemmotteluun, kuten ravintolaillallisiin, hoidoissa käymiseen tai pieniin reissuihin.

– Se on sellaista ylimääräistä, mitä ei aina välttämättä tulisi tehtyä ilman lisätuloja, Aino hymyilee.

Myssyfarmi on palkittu designyritys Pöytyältä, Varsinais-Suomesta. Myssyfarmi on tehnyt vuosikausia työtä luksuslaatuisen suomenlampaan villan arvostuksen nostamiseksi Suomessa. Kansainvälisesti arvostetussa Myssy-brändissä yhdistyy kaksi ainutlaatuista asiaa: alkutuotannon hävikkituotteen, suomenlampaan villan, jalostaminen ja paikallisten eläkeläisten työllistäminen.

Lue myös:

    Uusimmat