Kymmenen sisukkainta sisäkasvia

Ilman jatkuvaa kastelua ja pikkutarkkoja kasvatusohjeita kukoistavat kasvit ovat kiireisen kodinpitäjän unelma. Näitä kullannuppuja ei hevillä kuihduteta.

Olet sitten paljon poissa kotoa oleva reissutyöläinen, kiireinen uravanhempi tai muuten vain helppoutta kukkienhoidossa arvostava, ivillage.com on listannut parhaat huonekasvit juuri sinulle.

1. Kirjotähti

Mikäli mehikasvit ovat mieleesi, on kirjotähti hyvä valinta kodin kukkalaudalle. Kaktusta vähemmällä valolla pärjäävä sisupussi kasvaa yleensä pieninä, yksittäisinä ruusukkeina.

Verso istutetaan murskekiven ja hiekan sekoitukseen, joka on suunniteltu kuivumaan nopeasti. Vältä tavanomaisen istutussekoitteen käyttämistä, sillä se imee kosteutta sienen lailla ja saattaa aiheuttaa juurten mätääntymistä.

2. Rönsyävä piilea

Creeping Charliena tunnettu piilea säilöö vettä vahapintaisten lehtiensä uumenissa. Rönsyilijää kastellaan kerran viikossa, mutta vähempikin riittää, jos kasvi ei altistu suurelle valomäärälle.

3. Palmuvehka

Jopa yli viikon ajan kotona yksin selviävä sinnittelijä sopii jokaiselle, joka pelkää näännyttävänsä viherkasvattinsa hengiltä. Paksuilla varsilla ja sipulimaisilla juurilla siunattu vehka muistuttaa vedensäilöntäjärjestelmältään mehikasveja, mutta selviää myös vähällä valolla.

4. Kumiviikuna

Ficus elastica eli huonekumipuu on uskollinen ja pitkäaikainen seuralainen. Nahkealehtinen viherkasvi ei välitä, vaikka sitä kasvatettaisiin useiden kuukausien ajan alkuperäisessä ruukussa. Kumiviikunan juuret kestävät ahtautta.

Kasvi rakastaa kirkasta, mutta epäsuoraa valoa ja kaipaa vettä noin kerran viikossa. Varmista kuitenkin ennen kastelua, että multa on kuivaa.

5. Anopinkieli

Kukkakaunokaisella on todellista selviytyjähenkeä. Se voi elää täydessä auringonpaisteessa tai lähes ilman valonhäivää. Kasvin sylinterilehdet keräävät enemmän vettä kuin litteät lehvät. Tästä syystä anopinkieli kukoistaa ilman nesteytystä jopa kuukauden päivät.

6. Uurremuori

Muorinkukkien sukuun kuuluva uurremuori ihastuttaa hopeanhohtoisilla lehdillään. Kiiltävät lehdet sisältävät paljon kosteutta, joten kastelu on tarpeen vain noin yli viikon välein. Kodinkaunistus viihtyy yhtä hyvin puolivarjossa kuin kirkkaassa paisteessa.

7. Kultaköynnös

Monesta kodista löytyvä köynnös pitää kirkkaasta, epäsuorasta valaistuksesta. Kastele kasvia, kun pintamulta on kuivunut, eli noin puolen viikon tai viikon välein.

Kultaköynnöksen kuivahtamisen huomaa surkeana riippuvista lehdistä, ylikasteltuna lehtien kärjet muuttuvat keltaisiksi ja ruskeiksi. Saat mukavasti lisättyä köynnösperhettä laittamalla leikatut oksat vesiastiaan, jossa niille kasvaa juuret.

8. Hirvensarvisaniainen

Sarvien tapaan kasvavilla lehdillä varustettu saniainen sopii vaikka seinälle esittämään peuranpäätä. Upea kasvi-ilmestys vastaanottaa kernaasti kerralla runsaasti vettä ja kuivahtaa kastelujen välillä. Vettä sille voi antaa kahdesti viikossa. Saniainen viihtyy epäsuorassa kirkkaudessa tai nauttii aamuauringon loisteesta.

9. Pitsilehti

Komealehtinen kasvi nuupahtaa kuivuessaan, mutta virkoaa kastelun jälkeen kukoistukseen. Tosin sekään ei kestä jatkuvaa nuuduttamista, joten useimmiten kukka kuitenkin kannattaa nesteyttää riittävän usein. Suuri, mutta epäsuora valonmäärä sopii tällekin kasville.

10. Itulehti

Vaaleanharmaa, nukan peittämä huonekasvi muistuttaa pinnaltaan melkein kissanpentua. Mehikasvina itulehti viihtyy mainiosti auringossa. Varo ylikastelemasta aavikon kasvattia – usko pois, itulehti tulee toimeen kahden tai kolmen viikon vedensaantitauoilla.

MTV3/ivillage.com

Kuvat: Colourbox, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat