Kylmyys kiusaa Turkin järistysuhreja

Turkin maanjäristyksen kuolonuhrien määrä on noussut jo lähelle neljää sataa. Loukkantuneiden määräksi arvioidaan nyt noin 3000 ihmistä. Alueelle aamulla saapunut suomalainen pelastusryhmä on aloittanut työnsä. Ryhmällä on mukanaan kuuntelulaitteita, joilla elossa olevia etsitään. Onnettomuusalueelle on ennustettu jälleen uutta maanjäristystä, joten pelastajat joutuvat tarkkailemaan jatkuvasti merkkejä mahdollisen järistyksen alkamisesta.

Kuunteluetsintää Turkin raunioissa

Luoteis-Turkin maanjäristysalueella pelastustyöntekijät ovat jatkaneet keskeytyksettä raunioiden haravoimista eloonjääneiden löytymisen toivossa. Monilla tuhoalueilla huomio alkaa kuitenkin kääntyä perjantaisesta järistyksestä selvinneisiin, joiden pahin vihollinen näyttää olevan kylmä sää. Viranomaisten nopeasta toiminnasta huolimatta monilla alueilla on pulaa teltoista, huovista ja lämpimistä vaatteista. Kotinsa menettäneet ja järistyksessä loukkaantuneet ihmiset joutuvat palelemaan kesävaatteissa lämpömittarin näyttäessä nollaa.
-Ihmiset lähettävät kesävaatteita. Mitä me näillä teemme? ihmetteli avustuskuormia tutkinut mies Düzcen kriisikeskuksessa.

Raunioiden täyttämillä kaupungin kaduilla ihmiset yrittävät pysyä lämpiminä nuotioiden ääressä. Alakuloista tunnelmaa piristävät satunnaiset hyvät uutiset, kun pelastusmiehistöt saavat vedettyä esiin eloonjääneitä metalli- ja betonikasoiksi muuttuneista rakennuksista. Aamulla algerialaiset pelastustyöntekijät löysivät Düzcen raunioista kolme ihmistä elossa. Isä ja hänen kaksi lastaan olivat olleet hautautuneena raunioihin yli 30 tuntia. Myöhemmin esiin saatiin nainen, joka oli ehtinyt virua raunioissa 40 tuntia.

Clinton saapuu Turkkiin

Turkin pääministeri Bülent Ecevit sanoi tänään, että järistyksessä on saanut surmansa 349 ihmistä. Aiemmin viranomaiset ovat puhuneet yli 370 kuolleesta. Loukkaantuneita kerrotaan olevan hieman alle 3000. Perjantaina sattunut 7,2 richterin maanjäristys tuhosi useita satoja taloja. Järistyksen keskus oli 80 000 asukkaan Düzcessa vain noin sadan kilometrin päässä Izmitistä, jossa elokuussa sattunut maanjäristys surmasi lähes 17 000 ihmistä. Lyhyen ajan sisällä jo toisen suurjäristyksen kanssa kamppaileva Turkki on saanut runsaasti apua ja myötätuntoa ulkomailta. Maanjäristysalueella työskentelee pelastusryhmiä mm. Kreikasta, Israelista, Britanniasta, Venäjältä ja Suomesta.

Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin on määrä saapua myöhään tänään Turkkiin, josta hän aloittaa 10-päiväisen Euroopan-kiertomatkansa. Clintonin ohjelmaan kuuluu mm. vierailu edellisen suurmaanjäristyksen tuhoalueelle Izmitiin. Maanjäristys ei ole myöskään muuttanut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin huippukokouksen aikataulua. Kokous pidetään Istanbulissa 18.-19. marraskuuta.
(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Kilpailu aikaa vastaan jatkuu Turkin raunioiden keskellä. Tarja Salumäen juttu Seitsemän uutisissa. Suomalaisetsijöistä haastateltavana palomestari Raimo Rasijeff.(1.39)

Lue myös:

    Uusimmat