Kylmää sää hidastanut viljelykasvien kasvua

Halla pani viljelykasveja monin paikoin Etelä-Suomessa kesäkuun 17. ja 18. päivän välisenä yönä ja saattoi vioittaa kukintaansa aloittelevaa ruista. Perunan ja arkojen puutarhakasvien lehtiä ruskettui. Kolmesta neljään pakkasasteen halla on harvinainen vielä kesäkuun puolenvälin jälkeen.

Kehityspäällikkö Kaarlo Kinnunen Maaseutukeskusten Liitosta ei usko, että kotimaisen rukiin sato olisi vielä vaarassa. Tulevana syksynä rukiista toivotaan monen katovuoden jälkeen satoa, joka riittää tyydyttämään suomalaisen elintarviketeollisuuden koko ruistarpeen.

Viljasadosta odotetaan tavallista tai hieman parempaa, sillä alkukesä on kuivuudesta ja hallasta huolimatta ollut viime vuosia suotuisampi. Kokonaissato voi nousta neljään miljardiin kiloon. Runsaat sateet voivat kuitenkin vielä romuttaa satonäkymät.

Viileys hidasti kasvua

Viileät yöt ja sateiset säät ovat hidastaneet viljelykasvien kasvua koko maassa. Kasvukausi on kuitenkin vielä 2 - 5 päivää edellä normaalista kehitysvaiheesta. Pelloilla riittää kosteutta lähes koko maassa, joskin paikallisesti vedestä on edelleen puutetta. Toisaalta Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Karjalassa liika märkyys aiheuttaa jo ongelmia.

Kasvitaudit ja tuholaiset piinaavat kasvustoja normaalia selvästi vähemmän. Viljojen laikkutauteja esiintyy kuitenkin paljon Uudellamaalla, Etelä-Savossa ja Pohjanmaalla.

Satoisa heinäaika alkanut

Kuivan heinän korjuu on alkanut Uudellamaalla, muualla heinänkorjuu on alkamassa heti juhannuksen jälkeen. Kuivaheinän sadosta odotetaan normaalia tai vähän sitä parempaa. Laadun ratkaisevat korjuusäät. Nurmien ja laidunten kunto on nyt kohtuullinen tai hyvä.

Ensimmäinen säilörehusato on korjattu Ahvenanmaalla ja Uudenmaan rannikolla, muualla Etelä- ja Väli-Suomessa korjuu on lopuillaan. (Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat