Kylmä alkukesä verottanee rapusaalista

Kylmän kevään ja alkukesän vuoksi saattaa tämänkesäinen rapusaalis jäädä pieneksi, etenkin rapukauden alussa. Saaliit paranevat elokuussa, mutta koko kauden saalis jäänee tavanomaista heikommaksi. Koeravustusten perusteella ravunpoikasten kuoriutuminen ja aikuisten rapujen kuorenvaihto on hieman myöhässä ja etenkin rapunaaraiden osuus saaliista voi ravustuskauden alussa olla pieni.

Järvikohtaiset erot ovat suuria, sillä erityisesti suurten järvien vedet ovat pysytelleet viileinä koko kesän. Ravustuskauden alussa parhaita saaliita saataneen Etelä-Suomen pienistä järvistä, joissa on täplärapuja. Hyviä jokirapusaaliita ja suurien vesien täplärapusaaliita voidaan joutua odottamaan elokuulle.

Rapusaalis on perinteisesti ollut 2-4 miljoonaa rapua. Täplärapujen osuus kokonaissaaliista kasvaa yhä ja tulevan kauden saaliista täpläravun osuus voi olla jo puolet.

Rapurutosta tiedottaminen tänä vuonna erityisasemassa

Tänä vuonna raputalouden viranomaiset ja neuvojat keskittyvät rapuruton leviämisen estämiseen ja tautitiedon välittämiseen. Aiheesta on painettu esite, jossa rapurutosta ja sen torjunnasta kerrotaan oleellinen tieto. Esitettä voi kysellä Raputietokeskukselta, neuvontajärjestöiltä ja kalatalousviranomaisilta. Lisäksi rapuruttoasiasta kerrotaan tietoiskujen voimalla.

Rapurutto on ehtinyt tehdä tuhojaan tänäkin vuonna jo ennen ravustuskauden alkua. Viranomaisten tietoon on tullut Pohjanmaalta yksi ruttotuho ja toinen epäily Etelä-Savosta.

Myös ravustajalla on oltava luvat kunnossa

Ravustuskausi alkaa 21. heinäkuuta kello 12 ja se päättyy lokakuun lopussa. 18-64 -vuotiaan ravustajan tulee maksaa kalastuksenhoitomaksu. Tämän lisäksi ravustajalla tulee aina, iästä riippumatta, olla vesialueen omistajan lupa. Monet osakaskunnat myyvät jokamiehen ravustuslupia, joita kannattaa tiedustella esimerkiksi paikalliselta kalatalouskeskukselta.

Kirjailijasta Vuoden Rapulainen

Vuoden Rapulainen -palkinto on tänä vuonna päätetty myöntää kirjailija ja rapumies Matti J. Särömaalle. Hän on muun muassa kirjojensa kautta ylläpitänyt ja välittänyt suomalaisia ja pohjoismaalaisia rapu- ja rapujuhlaperinteitä. Rapulainen-palkinto jaetaan vuosittain yksityiselle henkilölle tai yhteisölle tunnustuksena merkittävästä suomalaisen raputalouden eteen tehdystä työstä.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja