Mainos

Kvaerner toipunut

Brittiläis-norjalainen Kvaerner-konserni raportoi kohentuneesta alkuvuoden tuloksesta. Toimitusjohtaja Kjell Almskogin mukaan viime vuonna syvällä tappioissa tarponut yhtiö on nyt "palannut raiteilleen". Kvaernerin alkuvuoden tulos ennen veroja oli 155 miljoonaa Norjan kruunua eli reilut 110 miljoonaa markkaa.

Vuosi sitten tammi-kesäkuun tulos oli osin rajujen saneerausten vuoksi peräti 4,8 miljardia kruunua miinuksella. Almskog suitsutti etenkin konsernin keskeisten liiketoimintojen kehittymistä.

-Kahdentoista viime kuukauden aikana ydinliiketoimintomme ovat parantaneet suorituskykyään merkittävästi, hän kehui tulostiedotteessa. Kvaerner on kertonut keskittyvänsä öljyn- ja kaasunporauslaitteisiin, konepajateollisuuteen sekä rakentamiseen. Osa keskittymistä on ostotarjous, jonka Kvaerner teki elokuun alussa kilpailijansa Aker Maritimen osakkeista. Muut liiketoiminnot ovat myyntilistalla.

Kvaerner yrittää päästä eroon sellu- ja paperiliiketoiminnastaan tämän vuoden loppuun mennessä. Näin huolimatta siitä, että liiketoiminta-alue onnistui kääntämään tuloksensa voitolliseksi alkuvuonna. Kvaerner on kertonut pyrkivänsä irti myös telakoistaan, jotka ovat olleet konsernin tappiollisin toimiala.

Niihin kuuluu Turussa ja Helsingissä laivoja rakentava Masa-Yards. Tuoreen Talouselämä-lehden mukaan Masa-Yards teki viime vuonna nettotappiota 226 miljoonan markan verran. Telakkaa kaupattiin jo talvella, mutta hanke pantiin jäihin huhtikuussa. Nyt Kvaerner yrittää itse saada Masan parempaan tuloskuntoon.

"USA:n telakka tikittävä pommi"

Norjalainen talouslehti Dagens Naeringsliv kertoi tiistaina, että Philadelphian telakasta Yhdysvalloissa on tulossa Kvaernerille varsinainen murheenkryyni. Lehti kuvasi telakkaa tikittäväksi pommiksi. Kvaerner on sitoutunut pitämään telakalla töissä vähintään 700 henkilöä vuoden 2004 loppuun ja 500 henkilöä vuoden 2014 loppuun. Seuraavien neljäntoista vuoden aikana konsernin on lisäksi määrä investoida telakkaan miljardi kruunua eli noin 730 miljoonaa markkaa.

Kvaerner on tehnyt lupaukset yhdysvaltalaisille viranomaisille. Konserni sai vastineeksi lähes kolmen miljardin markan tuen telakan rakentamiseen. Lehden mukaan asiasta oli vuonna 1997 sopimassa mm. Martin Saarikangas, joka on sittemmin palannut Masa-Yardsin pääjohtajaksi Suomeen. Philadelphian telakka on myös sopinut rakentavansa kaksi konttialusta, joiden hinnaksi tulee yli 400 miljoonaa markkaa kappaleelta. Jos yhtiö ei saa laivoja myytyä, se joutuu lunastamaan ne itse. Kauppaa ei helpota tieto, että vastaavat alukset saa hankittua Etelä-Koreasta alle 200 miljoonalla markalla.

Kvaernerin tekemät sitoumukset siirtyisivät myös telakan mahdollisille uusille omistajille, joten sitä on vaikea saada myydyksi. Sopimuksen rikkominen taas tietäisi massiivisia sakkoja. Kaikkiaan Kvaerner teki laivanrakennuksella vajaan 60 miljoonan markan liikevoiton alkuvuonna. Tulos parani hieman viime vuodesta. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.