Mainos

Kuvat: Suomen presidentti on vieraillut Valkoisessa talossa ennenkin – Kekkonen tapasi legendaariset Kennedyt

Suomen ja Yhdysvaltain presidenttien kahdenkeskiset tapaamiset ovat harvinaisia tilaisuuksia. Valkoisessa talossa Suomen presidentti on vieraillut ennen tätä päivää viimeksi vuonna 2002.

Presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Washingtonissa. Presidentti tekee virallisen vierailun Valkoiseen taloon yhdessä muiden pohjoismaisten päämiesten kanssa.

Huipputapaamisen aiheena on Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen yhteistyö muun muassa terrorisminvastaisessa toiminnassa. Keskusteluissa käsitellään myös Euroopan turvallisuutta, kauppasuhteita sekä muuttoliikettä ja pakolaiskriisiä.

Halonen tapasi presidentti Bushin vuonna 2002

Edellinen tasavallan presidentin kahdenkeskinen tapaaminen Yhdysvaltain presidentin kanssa on ollut huhtikuussa 2002, jolloin presidentti Tarja Halonen tapasi Valkoisessa talossa tuoreen Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin.

Kahdenkeskisiä tapaamisia ei sen jälkeen ole ollut 14 vuoteen.

Halosen uskotaan vaurioittaneen Suomen suhteita Yhdysvaltoihin YK:n yleiskokouksessa vuonna 2004 pitämässään puheessa, jossa hän arvosteli voimakkaasti Yhdysvaltain toimia Irakissa.

Kekkonen tapasi Kennedyt noottikriisin varjossa

Suomen presidentin ehkä kuuluisin valtiovierailu Yhdysvaltoihin oli presidentti Urho Kekkosen matka Kanadaan ja Yhdysvaltoihin syksyllä 1961. Se päättyi kohuttuun noottikriisiin, jonka aikana Suomi oli maailmanpolitiikan keskiössä.

Yhdysvalloissa Urho Kekkonen ja rouva Sylvi Kekkonen tapasivat presidentti John F. Kennedyn ja hänen puolisonsa Jacqueline Kennedyn.

Myös Yhdysvaltain presidenttien Suomen vierailut ovat olleet kortilla

Yhdysvaltain istuva presidentti on nähty Suomessa viimeksi lähes 20 vuotta sitten. Bill Clinton tapasi kesällä 1997 Venäjän presidentin Boris Jeltsinin ja presidentti Martti Ahtisaaren Helsingissä.

George H. W. Bush vieraili Suomessa 90-luvulla Suomessa kaksi kertaa.

1970-luvulla Suomessa vieraili presidentti Gerald Ford. Hän osallistui Helsingissä ETYK-kokoukseen elokuussa 1972.

Presidentti Ronald Reagan nähtiin Helsingissä toukokuussa 1988.

Hillary Clinton tapasi Martti Ahtisaaren 90-luvulla

Suomessa on vieraillut toisaalta myös Yhdysvaltain mahdollisesti tuleva presidentti: USA:n presidentin Bill Clintonin puoliso Hillary Clinton tapasi Suomen vierailullaan heinäkuussa 1996 presidentti Martti Ahtisaaren ja rouva Eeva Ahtisaaren Mäntyniemessä Helsingissä.

2:15

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.