Kuvat sairaalasta – lepra ei suinkaan ole hävinnyt maapallolta

Maanantaina vietettiin kansainvälistä leprapäivää, jonka tarkoitus on levittää tietoisuutta sairaudesta. Suomesta lepra on käytännössä hävinnyt, mutta maailmalla siitä kärsitään yhä.

Lepra lokeroidaan menneen maailman sairaudeksi, isorokon ja paiseruton tapaan. Kuitenkin yli 210 000 ihmistä sairastuu siihen vuosittain.

Spitaaliksi ja pitaaliksikin kutsuttu lepra tarttuu pisarateitse lähikontaktissa. Se on erityisesti köyhyydessä elävien vitsaus. Lepra voi vaurioittaa esimerkiksi ihoa, ääreishermoston limakalvoja ja silmiä. Sairaus aiheuttaa myös epämuodostumia raajoissa.

Lepra on myös sosiaalinen ongelma, sillä sairastuneita voidaan hyljeksiä yhteisöissään.

Lepran oireet eivät häviä itsestään, mutta sairauteen on olemassa tehokas hoito. Maailman terveysjärjestö WHO tarjoaa hoidon ilmaiseksi. Olennaista on, että sairaus diagnosoidaan varhaisessa vaiheessa.

Euroopassa lepra kävi harvinaiseksi keskiajan jälkeen. Vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan eurooppalaisen ihmisen elimistö oppi hylkimään lepraa.

Suomessa kuuluisin leprahoitola oli nykyisen Paraisten kaupungin alueella sijaitseva Seilin sairaalasaari, jonne jouduttuaan potilaalla ei ollut enää paluuta.

Intiassa käynnistettiin viime vuonna lepratapauksia kartoittava ovelta ovelle -kampanja, joka tavoitti WHO:n mukaan 320 miljoonaa ihmistä. Gallerian kuvat on otettu leprasairaalassa Intian Jammun ja Kashmirin osavaltion pääkaupungissa Srinagarissa maanantaina.

Lähteet: AFP, WHO, Science, Yle Uutiset

Lue myös:

    Uusimmat