Kuvat: Muistatko Marienhof-hittisarjan? Tältä tähdet näyttävät nyt

1990-luvulla monella oli kiire kotiin, sillä iltapäivisin televisiossa pyöri saksalainen saippuasarja Marienhof.

Saippuaooppera Marienhof herättää edelleen kultaisia muistoja monessa suomalaisessa, sillä sarjaa seurattiin silmä kovana 1990-luvulla.

Saksassa Marienhofin ensimmäinen jakso näytettiin lokakuussa 1992 ja viimeinen jakso nähtiin 19 vuotta myöhemmin kesäkuussa 2011.

Suomessa ohjelmaa näytti MTV3-kanava aina vuoteen 2002 saakka. Syy sarjan poistumiseen ei ollut se, etteivätkö suomalaiset olisi fanittaneet sarjaa, vaan ongelmaksi muodostuivat lisenssiongelmat.

Sarja palasi ruutuun, kun Subilla alettiin näyttää hittiohjelmaa uudelleen vuonna 2010. Tuolloin sarja startattiin käyntiin jaksosta, jonka numero oli keveästi 3 614.

Marienhof on Kölnin kaupunginosa. Sarjan tapahtumat sijoittuvat sekä kaupunginosaan että siellä sijainneeseen ostoskeskukseen.

Vuosien aikana ikoninen tunnuskappale Es wird viel passieren on soinut vaihtuvien alkutekstien tautalla. Kulttimaineeseen nousseen tunnuskappaleen esitti S.O.S.

Oivallisesti sarjan tunnari tarkoittaa vapaasti suomennettuna, että ”on tapahtunut paljon”.

Ja totisesti – sarjassa tapahtumia riitti.

Jaksoja sarjalle kertyi 4 053 kappaletta.

Wikipedian tietojen mukaan marienhofilaiset ovat jaksojen aikana ehtineet avioitua 25 kertaa ja sarjassa on nähty 48 kuolemaa, joiden vastapainoksi on ollut 13 syntymää.

Sarja ei ollut pelkkää paremman väen patsastelua ja rakkauskiemuroita, vaan mukana oli vaikeitakin teemoja. Rohkeasti käsittelyyn otettiin muun muassa huumeriippuvuus, aids, kodittomuus, seksuaalinen hyväksikäyttö, homoseksuaalisuus, itsemurha ja väkivalta.  

Lisäksi Marienhofissa on esiintynyt yli 100 päähenkilöä. Pienemmissä rooleissa nähtiin noin 4 000 ihmistä ja vierailevia tähtiä sarjassa on ollut peräti 5 000. Ainoa, joka jatkoi sarjassa alusta alkaen, oli Inge Buschia näytellyt Viktoria Brams.

Koska vuosia on kulunut, moni näyttelijä on astunut ajasta iäisyyteen. Muun muassa Claus-Dieter Reents, Rolf Illig, Freidrich Theuring, Wolfgang Wolter, Günther Naumann, Manuela Riva, Michael Häfner ja Julia Plmer-Stoll ovat menehtyneet sarjan aikana tai sen päätyttyä.

Useat näyttelijät olivat sarjaan astuessaan nuoria. Minne he ovat kulkeutuneet sarjan loputtua?

Yllä olevassa kuvassa on Marienhofin kermaa vuodelta 1997. Vasemmalla alhaalla on Sven Thiemann, joka näytteli Charlya, keskellä edessä Judith Hildebrandt, joka esiintyi Tinkana ja oikealla edessä on Sascha Heymans, jonka hahmo oli Tobias Kuczinski.

Keskellä vasemmalla on Heike Thiem-Schneider, jonka hahmo oli Corinna Kuczinski, keskellä Katrin Filzen, joka näytteli Meike Portia ja oikealla on Katja Keller, jonka hahmon nimi oli Sybill "Billi" Vogt.

Ylärivissä hymyilevät vasemmalta oikealla Susanne Steidle, jonka hahmo oli Regina Zirkowski, Wolfgang Seidenberg, eli Frank Töppers ja käsikirjoittaja-tuottaja Michael von Mossner.

Sven Thiemann näytteli Marienhofissa Charly Kolbea. Hänen hahmonsa oli mukana vuodesta 1996 alkaen ja esiintyi sarjassa aina sen loppuun saakka.

Thiemann on nykyään 41-vuotias näyttelijä, jonka päälaji on yhä saippuaoopperoissa. Lisäksi hän on kansainvälisen elokuva-akatemian johtaja Saksassa.

Sascha Heymans näytteli sarjassa Tobiasta, kavereiden kesken Tobi, Kuczinskia vuosina 1997–2001.

Heymans on nyt 37-vuotias. Hän toimii yhä näyttelijänä.

Lähes kaksimetrinen Wolfgang Seidenberg oli mukana Marienhofissa kunnioitettavat 16 vuotta. Hän näytteli putkimies Frank Töppersiä.

Saippuasarjojen lisäksi hän on esiintynyt muutamissa elokuvissa. Vuonna 2015 hän astui teatterilavalle Salzburgin musiikkijuhlilla.

Marco Buschin hahmo oli mukana Marienhofissa jo sarjan ihan ensimmäisessä jaksossa. Tuolloin Marcoa näytteli Stefan Maaß.

Vuosina 1994–1997 roolissa nähtiin Lutz Winde, kunnes Marcon hahmo poistui sarjasta kuoleman kautta.

Marienhofin vuosien havinaan mahtuu myös erinäisiä kaunottaria. Yksi sarjan vaaleista kaunottarista oli Franziska ”Fränzi” Ginster. Aluksi Fränziä näytteli Kerstin Wittemeyer vuosina 1993–1994.

Seuraavaksi Fränzin saappaisiin astui Julia Biedermann, joka viihtyi roolissa vuoteen 1995 asti. Nyt 48-vuotias Biedermann on jatkanut uraansa televisionäyttelijänä. 

Vuonna 1997, jaksossa numero 735, ohjelmaan tuli mukaan uusi, pikkuruinen kaunokainen. Hahmon nimi oli Christina ”Tinka” Kuczinski, jota näytteli Judith Hildebrandt.

Hildebrandt on koko komeudessaan peräti 148 senttimetriä pitkä. Hänen uransa alkoi jo teini-iässä, kun hän juonsi peliohjelma Die Hugo Show'ta.

Kolmen vuoden Marienhof-pestin jälkeen nainen jatkoi uraansa näyttelijänä Lemmen viemää -saippuaoopperassa ja laulajana. Hän on julkaissut kaikkiaan kolme albumia.

Katja Keller näytteli Sybill ”Billi” Vogtia vuodesta 1997 vuoteen 2002 saakka.

Hän on näytellyt paljon teatterilavoilla sekä levyttänyt musiikkia. Vuonna 2004 hän perusti teatterikoulun lapsille.

Keller on myös valmentanut Lemmen viemää -saippuasarjan näyttelijöitä.

Katrin Filzenin hahmo oli herkkä ja hieman ylipainoinen Meike Port. Filzen poistui sarjasta vuonna 2000, mutta palasi vierailuille muutamaankin otteeseen tämän jälkeen.

Filzenin on rakentanut uraansa tasaisesti Marienhofin jälkeen ja hänet on nähty monissa sarjoissa, elokuvissa ja teatterissa.

Vuonna 2011 Filzen näytteli elokuvassa, joka palkittiin Kultaisella leijonalla Venetsian elokuvajuhlilla. 

Marienhofilaisten lavea joukko siis edustaa yhä monilta osin saksalaisella kulttuurikentällä. Suomalaisten voi silti olla vaikea yhdistää heitä muuhun kuin tuohon 1990-luvun klassikkosaippuaan.Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.