Kuvat lentoturmapaikalta: 224 ihmistä syöksyi kuolemaan – tämä onnettomuudesta tiedetään

Egyptin Sharm el-Sheikin lomakohteesta Pietariin matkalla ollut venäläiskone oli ehtinyt taittaa matkaa vain parikymmentä minuuttia, kun Kyproksen lennonjohto menetti koneen yhteyden.

Kogalymavia-yhtiön Airbus 321 -kone lähti Egyptistä varhain lauantaiaamuna paikallista aikaa. Koneessa oli 217 matkustajaa ja seitsenhenkinen miehistö. Suurin osa matkustajista oli venäläisturisteja. Koneessa oli lisäksi 17 lasta - ikävuosiltaan 2–17-vuotiaita.

Venäläiskone oli lähes matkalentokorkeudessa 9400 metrissä, kun se syöksyi maahan. Kone putosi vuoristoiselle alueelle Siinain niemimaan keskiosissa. Ruotsalaisen FlightRadar24 -lennonjäljityspalvelun mukaan kone putosi 2000 metriä minuutissa ennen kuin koneen paikannussignaali katosi. Tällä nopeudella laskettuna maahansyöksy olisi ollut nopea ja kestänyt vajaat kymmenen minuuttia.

Turmakone 18 vuotta vanha

Venäläiskone oli 18 vuotta vanha ja se oli ollut lentoyhtiöllä käytössä kolme vuotta. Koneessa oli käytössä niin sanottu fly-by-wire -järjestelmä eli koneen ohjaus ja kontrolli ovat täysin sähköisiä. Siinä on useita varmistusjärjestelmiä, joiden tarkoitus on taata toiminta ongelmatilanteissa. Mallia on käytössä yli 1 100 eri lentoyhtiöllä ympäri maailman.

Lentoyhtiön mukaan turmakoneen ohjaajalla oli 12 000 tuntia lentokokemusta ja kone oli täysin huollettu.

Venäläiselle lentoyhtiölle on sattunut onnettomuuksia ennen Egyptin turmaa vain yksi, kun Tupolev-koneen moottori syttyi tuleen ennen lähtöä Surgutin kaupungista kohti Moskovaa. Koneen evakuointi onnistui tuolloin osittain – koneessa oli 124 ihmistä joista kolme kuoli ja 43 loukkaantui.

Onnettomuuden syy mysteeri

Lentoturman syy on yhä arvoitus. Onnettomuusalueella oli turmahetkellä meteorologien mukaan selkeä ja vähätuulinen sää eikä sen olisi pitänyt vaikuttaa lentoon. 

Tekniseen vikaan voi viitata se, että ennen maahansyöksyä turmakoneen ohjaaja oli ottanut yhteyttä Kyproksen lennonjohtoon ja pyytänyt laskeutumislupaa lähimmälle kentälle. Egyptin viranomaisten mukaan turmakone ei kuitenkaan lähettänyt virallista hätäviestiä.

Turmakoneen molemmat mustat laatikot on löydetty ja onnettomuustutkijat Egyptistä, Venäjältä sekä Saksasta ja Ranskasta ovat aloittamassa työtäänsä.

Isis väittää pudottaneensa koneen

Äärijärjestö Isis ilmoittautui iltapäivällä olevansa venäläiskoneen maahansyöksyn takana. Syyksi iskulle äärijärjestö ilmoitti Venäjän Syyrian pommitukset. Isis levitti sosiaalisessa mediassa videota, jossa matkustajakoneen näköinen laite saa osuman ja alkaa pudota nopeasti. Koneen tyyppiä ei videolta voi tunnistaa.

Asiantuntijat pitävät kuitenkin turman Isis-kytkentää epätodennäköisenä. Myös Venäjä suhtautuu skeptisesti väitteeseen, että Isis-järjestö olisi lentoturman takana.  

Venäläistutkijat ovat tarkastaneet, että koneen polttoainetta ei ole peukaloitu, sillä kone tankattiin Sharm-el-Sheikin sijasta Kazakhstanissa, Astanassa. Mahdollisuus siihen, että Isis olisi ampunut koneen matkakorkeudesta on niinikään epätodennäköinen, sillä järjestöllä ei tiedetä olevan niin korkealle kantavia aseita.

Sotilasasiantuntijat kertoivat kuitenkin uutistoimisto AFP:lle, että pommin mahdollisuutta koneessa ei voida sulkea pois.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja