Mainos

Kuva: Nyt tuli komea mötkö – Mateen nosto ei onnistunut ilman verenvuodatusta: "Tunsin heti, että nyt on iso"

Siikalatvan Uljualla päästiin kuvaamaan komea saalis, kun koukkuja kokemaan lähtenyt Toni Kolehmainen nosti jään alta 6,8 kiloisen mateen.

Lumituiskussa tiistaina saalista tarkistamaan lähtenyt Kolehmainen veti vesiperän kahdesta ensimmäisestä koukusta, mutta kolmannessa tärppäsi.

– Tunsin heti, että nyt on iso kala, Kolehmainen kuvailee tuntojaan tiistailta.

Koukku iski sormeen

Kolehmainen sai hieman kalan päätä näkyviin kuuden tuuman avannon reunalta. Pidemmälle se ei tullut, joten saaliin nostamiseksi ei auttanut muu kuin työntää toinen käsi kalan kituseen.

– Siellä sattui sitten juuri olemaan koukku, joka repi etusormea ja peukaloa. Sain sen kuitenkin ylös ja päivittelin, että nyt tuli iso kala.

Punnitessa todettiin kuitenkin, ettei ennätyssaalista tullut: viime vuonna vedestä nostettiin 6,875 kiloinen vonkale, ja isoin on ollut aiemmin peräti 7,3 kiloa.

Kalapaikat neuvottiin vuosia sitten

Yhteensä Kolhmainen oli laittanut odottamaan 33 koukkua, joista nousi lopulta 22,2 kiloa madetta. Saaliit vaihtelevat hänen mukaansa päivittäin, kun tyypillisen kalan painon ollessa 2–4 kiloa.

– Kyllä siellä isoja mörköjä on, mutta niitä ei kerta kaikkiaan saa ylös, kun saavat revittyä itsensä irti. Sellaiset alkavat olla harvinaisia, mutta kyllä niitä Uljualla on, hän kertoo.

– Käytän kutosen koukkuja, niissä ei pikkukalat pysy, mutta puolitoista kiloisesta seitsenkiloisiin pysyvät, hän kuvailee käyttämiään varusteita.

Mateiden kutupaikat Kolehmaiselle neuvoi eräs mies vuosia sitten, mistä pitäen hän on sinne koukkunsa laskenut. Suurin osa saaduista mateista menee pakkaseen odottamaan käyttöä, mutta kavereillekin saalista jaetaan.

– Nyt on tehty madekeittoa, ja puolet kalasta on pakastimessa. Emännän olisi tarkoitus tehdä mademureketta, Kolehmainen kertoo tämänkeltaisen saaliin käytöstä.

Kolehmaisen hurjasta vonkaleesta uutisoi ensimmäisenä Kaleva.

Laki muutti madepilkkiä koskevia sääntöjä viime vuonna.

2:05

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja