Kuva: Kuhmolaisen Riikan työmatka tyssäsi kuin seinään – auraus päättyi kesken tien ja työmatka venyi kuuteen tuntiin

Eilen mellastanut Aapeli-myrsky pysäytti Kainuun Kuhmossa perukaksi kutsutuilla syrjäkylillä asuvan Riikka Kähkösen työmatkan tänä aamuna.

Töihin oli tarkoitus päästä seitsemäksi, mutta matka päättyi aurauksen loputtua yllättäen kesken matkan.

Läpi ei auttanut puskea, joten nokka piti kääntää takaisin kohti kotia ja tehdä töitä puhelimella siihen saakka, kunnes auraus saapui paikalle puolenpäivän jälkeen. Työpaikalle päästiin lopulta yhden maissa.

– Erilainen arkipäivä kuin normaalisti, molemmille tuli tästä palkatonta työaikaa, Kähkönen pohtii puhelimitse omaa ja puolisonsa päivää.

"On joutunut vähän kikkailemaan"

Tapaus on Kähköselle ensimmäinen, sillä aiemmin on aina onnistuttu tarvittaessa puskemaan autolla kinoksen lävitse. Hän ei ollut haasteiden kanssa myöskään yksin.

– En ole ainoa Kuhmon kaupungin työntekijöistä, joka mottiin on jäänyt. Useampia meitä tässä on joutunut vähän kikkailemaan, että miten päivä käynnistyy, hän kertoo.

– On ollut jännittäviä paikkoja joillakin.

Työnantajilta riitti hänen mukaansa kuitenkin ymmärrystä tilanteelle.

– Sanoivat, että tulette kun joudutte, hän kertoo.

Harvoin lumi yllättää kainuulaisautoilijaa

Kähkönen vertaa tilannetta siihen, kun Etelä-Suomessa tapahtuu kolarisumia. Tilanteelle ei voi mitään, ja sen kanssa on elettävä.

– Meillä harvemmin kolarit estävät liikenteen. Luonnon-olosuhteet sitten useammin, hän sanoo.

Hän kertoo, että tällaiset ongelmat ovat nykyään mahdollisia, kun kylillä ei välttämättä ole enää aurakalustoa maanviljelyksen vähennyttyä.

Nykyiset aurausurakoitsijat voivat joutua tekemään pitkiä matkoja, eikä monessa paikassa ole mahdollista olla samaan aikaan.

Hänen mukaansa ei kuitenkaan ole tavanomaista, että lumituisku aiheuttaa vaikeuksia syrjäalueilla eläville. Siellä luonnon tuomiin haasteisiin on totuttu.

– Ei meillä yleensä käy niin, että lumi yllätti autoilijat, mutta tänä päivänä niin voi sanoa, hän nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat