Kuusamon Suurpetokeskus pysyy yhä kiinni yleisöltä – näin Avin määräämien epäkohtien korjaus etenee

Kuusamon Suurpetokeskus pysyy edelleen kiinni yleisöltä. Eläintarhan eläintenhoitaja Pasi Jäntin mukaan tarhan kunnostustyöt on tehty, mutta muut viranomaisen vaatimat toimenpiteet ovat yhä osin kesken.

Suurpetokeskuksen eläintenhoitaja Pasi Jäntti sanoo, että eläintarhan avaamisen suhteen ei ole tiedossa aikataulua.

– Voihan se olla, että syksyllä avataan tai sitten ei.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n korjaamaan tiettyjä epäkohtia eläintarhan toiminnassa 31.8.2022 mennessä.

Näihin lukeutuvat muun muassa eläinlääkärin tekemä terveystarkastus, sairaiden eläinten hoito ja lähisukua olevien eläinten lisääntymisen estäminen. Lisäksi eläintarhan täytyy osoittaa osallistuvansa lajien suojelua koskevaan tietojen vaihtoon riittävällä tavalla, mikä on yksi eläintarhalle asetetuista tehtävistä laissa.

Aluehallintovirasto harkitsi eläintarhaluvan välitöntä peruuttamista kesän alussa eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Heinäkuun alussa viranomainen totesi, ettei eläintarhan eläinten hyvinvointi ollut enää välittömässä vaarassa, joten luvan perumista tarkastellaan seuraavan kerran määräajan jälkeen.

Hammaslääkäri tulossa käymään

Jäntti kertoo, yhden karhun hammashoitoon liittyvät asiat ovat vielä kesken lomakauden takia.

– Niitä ei voi tehdä kuka tahansa ja siinä täytyy olla useampi henkilö mukana. Hammashoito tehdään heti, kun on vain henkilöitä, jotka pystyvät sellaisia töitä suorittamaan.

Kysyttäessä, mitä eläintarha on tehnyt estääkseen lähisukulaisten lisääntymisen keskenään, Jäntti vastaa, että eläimiä pidetään etenkin kiima-aikana erillään toisistaan.

Eläintarhojen välistä tietojenvaihtoakin on tehty, Jäntti kuvailee.

– Olen pitänyt yhteyttä sähköpostilla ja puhelimella. On ollut puhetta myös tapaamisesta kasvokkain lomakauden jälkeen. Esillä ovat olleet kokemukset eläinten hoidossa ja virikkeellistämisessä sekä monessa muussakin henkilöstöön ja eläimiin liittyvissä asioissa. 

Video: Poliisi tutkii Kuusamon Suurpetokeskusta – tämä tutkinnasta tiedetään (14.6.2022)

Poliisi tutkii Kuusamon Suurpetokeskusta – tämä tutkinnasta tiedetään 1:18

Vyöti-karhu lopetettiin

Viikonloppuna uutisoitiin, että Kuusamon Suurpetokeskus lopetti 30-vuotiaan Vyöti-karhun viranomaisen määräyksestä. STT kertoi, että eläin lopetettiin 19. heinäkuuta, eli lopettamisen takarajana.

Toukokuun lopussa aluehallintoviraston läänineläinlääkäri havaitsi tarkastuskäynnillään, että Vyöti-karhu liikkui epänormaalisti ”hiihtämällä” takajalkojaan. Eläinlääkäri epäili sen johtuvan selkä- tai nivelvaivoista.

Kysyttäessä, eikö Vyöti olisi pitänyt lopettaa jo aiemmin, jos eläimellä oli kipuja, Jäntti toteaa, ettei voida tietää onko eläin kärsinyt.

– Sitä ei voida sanoa, onko Vyöti kärsinyt kivuista. Kyllä se käveleskeli, uiskenteli ja liikkui kiipeilytelineissä. Vyöti liikkui, kuten vanhat karhut liikkuvat. Täytyy ottaa huomioon myös eläimen ikä.

Lue myös:

    Uusimmat