Mainos

Kuunpimennys kiinnosti ympäri maailmaa – Suomessa huono näkyvyys

Viimeöistä superkuuta ja kuunpimennystä seurattiin innokkaasti eri puolilla maailmaa. Suomessa näkyvyys oli monien pettymykseksi huono.

Superkuu hehkui komeasti esimerkiksi Argentiinassa Buenos Airesissa. Planetaarioon kuunpimennystä seuraamaan saapuneet katselijat olivat haltioissaan.

– En ole aiemmin katsellut teleskoopin läpi. Näin varjon ja kuu pieneni ja pieneni. Se oli huippuhienoa, kuvailee Kiara Belen Morales.

– Ihmiset ovat aina olleet kiinnostuneita maailmankaikkeudesta. Riippumatta aikakausien ja teknologioiden muutoksesta, jotkut asiat ovat aina muodissa ja herättävät hämmästystä. Siksi täällä puistossa on sunnuntaiyönä viisi tuhatta ihmistä katsomassa kuunpimennystä, selittää Mariano Ribas Buenos Airesin planetaariosta.

Pimennys näkyi hienosti monessa muussakin maassa, esimerkiksi Saksassa, Kreikassa, Espanjassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Havaintoja eri puolilta Suomea

Suomessa oli monien pettymykseksi pääosin pilvistä. Pimennys näkyi parhaiten Pohjois-Pohjanmaalla.

– Tuolla Oulun kieppeillä ja siinä ympäristössä näkyi parhaiten. Sitten Tampereella on näkynyt jonkin verran ja Raumalla. Suunnilleen nämä olivat ne parhaat, kertoo Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Pimennys oli meillä syvimmillään vähän vaille kuusi aamulla. Täydellinen pimennys kesti reilun tunnin.

Vaikka täydellisiä kuunpimennyksiä tapahtuu maapallolla joka vuosi, ne kiinnostavat ihmisiä.

– Ne ovat kuitenkin paikallisesti verrattain harvinaisia. Sitä on mukava katsoa. Se on hidas ja rauhallinen. Siinä ei tarvitse mitään erikoislaitteita, perustelee Liljeström yleisön kiinnostusta.

Seuraavaksi katse aamutaivaalle

Liljeström ei pidä superkuu-hehkutuksesta.

– En pidä siitä nimityksestä. Se on tyhjää hypeä. Superkuu ei näytä ihmissilmään yhtään sen kirkkaammalta kuin tavallinen täysikuu.

Suomessa edellinen pimennys nähtiin vuonna 2011.

Seuraavan kerran Suomessa voi ihailla täydellistä kuunpimennystä tammikuussa 2018, ellei sitten satu olemaan pilvistä.

Ennen sitä tähtiharrastajat ehtivät ihmetellä monia taivaankannen ilmiöitä. Seuraavaksi kannattaa suunnata katse aamutaivaalle.

– Ihan tälläkin hetkellä on tosi hieno näky tuossa aamutaivaalla. Auringonnousun suunnassa näkyy kolme kirkasta planeettaa. Venus ja Jupiter ovat hyvin kirkkaita ja Mars selkeän punertava. Ne ovat näyttävä kolmikko taivaalla ennen auringonnousua, vinkkaa Liljeström.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.