Mainos

Kuumuus näännyttää kaloja kasvattamoissa

Kuumuus tapaa kaloja kalankasvattamoissa ja myös puusto kärsii kovasta helleaallosta.

Kalankasvattajaliiton mukaan kuumuus on tappanut kaloja suomalaisissa kalankasvattamoissa. Kaloja on nääntynyt sekä poikas- että ruokakalakasvattamoissa.

Veden liiallinen lämpiäminen on ongelma yhtä lailla sisämaan kuin merialueen kalalaitoksissa. Liiton mukaan joukkotuhoista ei toistaiseksi ole tietoja, mutta pelko kalakuolemien yleistymisestä lisääntyy päivä päivältä.

Lisäksi hellekausi on pysäyttänyt ruokakalojen kasvun. Kalat eivät syö eikä niitä ruokita näin kuumilla ilmoilla.

Puutkin kärsineet

Hurja helleaalto ja pitkään jatkunut kuivuus ovat koetelleet puustonkin kuntoa ympäri Suomea.

- Kyllä ihmisiltä on tullut normaalia enemmän havaintoja kuivuneista ja kuolleista puista. Tarkempia määriä en lähde arvailemaan, Metsäntutkimuslaitoksen tutkija Henrik Heräjärvi sanoo.

Lujilla ovat olleet kosteissa kasvupaikoissa viihtyvät lehtipuut sekä kuusi. Mänty sen sijaan kestää kuivuutta paremmin.

Heräjärvi arvelee puiden kunnon heikentyneen viime kesän ja tämän suven yhteisvaikutuksesta.

- Nyt on viime kesän tapaan ollut kuivaa joka puolella. Vaikutus on kumuloitunut. Puiden tila ei ole vielä katastrofaalinen. Jos kuumat ja kuivat kelit kuitenkin jatkuvat tolkuttoman kauan, ovat pahemmatkin vauriot mahdollisia.

- Puut ja kasvit kaipaisivat jo vettä, Heräjärvi sanoo.

Kuivuuden lisäksi puita ovat rienanneen erilaiset taudit. Viime aikoina esillä on ollut esimerkiksi kuusensuopursuruoste, joka on värjännyt sairaita puita oranssinkeltaisiksi.

- Voi olla, että kuivuudella ja kuusensuopursuruosteella on jokin kytkös. Varmaa se ei kuitenkaan ole, Heräjärvi korostaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.