Entisellä kuulantyöntäjällä Ville Tiisanojalla on edelleen maksamatta 50 000 euron dopingsakko, jonka hän sai jäätyään kiinni testosteronin käytöstä vuonna 2006.
Suomen Urheiluliitto SUL on saanut Tiisanojalta vain noin 10 000 euroa. Loppusumma noin 40 000 euroa on ollut maksamatta jo yli kahdeksan vuoden ajan.
– Tässä on haettu erilaisia ratkaisumalleja, mutta niitä ei ole vielä löydetty, sanoo SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä.
Mäkelä ei halua kertoa, mitä nämä ”erilaiset ratkaisumallit” ovat tai miten dopingsakon maksusta käytännössä on Tiisanojan kanssa neuvoteltu.
– On sovittu, ettei yksityiskohtia avata, koska asia on keskeneräinen, Mäkelä sanoo.
Urheiluliitto lupasi vuonna 2012 tehostaa Tiisanojalle määrätyn sopimussakon perintää. Sakkoa on jäljellä edelleen siis kymmeniä tuhansia euroja. Mäkelän mukaan Tiisanojan kanssa on keskusteluyhteys, mutta itse hän sanoo jutelleensa ex-kuulantyöntäjän kanssa viimeksi vuonna 2013.
Onko SUL aikeissa antaa maksamatta oleva loppusakko kokonaan anteeksi Tiisanojalle?
– Ei ole. Olen hyvässä uskossa, että tämä saadaan vietyä maaliin ilman oikeuskäsittelyä. Tavoite on, että tämän vuoden aikana ratkaisu löytyy, Mäkelä sanoo.
"Tiisanoja ei halua maksaa koko summaa"
SUL:n puheenjohtajan Vesa Harmaakorven mukaan Tiisanojan tapauksessa ei viime aikoina ole edistytty.
– Tiisanojan puolelta on tullut selväksi, ettei halukkuutta koko loppusumman maksamiselle ole, Harmaakorpi sanoo.
Harmaakorven mukaan lähtökohtana tietysti pitäisi olla, että kun sopimuksia tehdään, niitä myös noudatetaan.
– Tämä on tosin monipiippuinen juttu.
Ville Tiisanoja antoi kesällä 2006 kolme positiivista dopingnäytettä. SUL langetti hänelle kahden vuoden kilpailukiellon ja lisäksi 50 000 euron sopimussakon valmennussopimuksen rikkomisesta.
Tiisanoja vakuutti käryn jälkeen, että hän teki päätöksen kiellettyjen aineiden käytöstä yksin. Tiisanojan mukaan hänen valmentajansa tai yksikään henkilö hänen seurastaan tai Suomen Urheiluliitosta eivät olleet tietoisia asiasta.
Tiisanoja oli ennen dopingkäryään saanut vuonna 2003 varoituksen urheilun maineen vahingoittamisesta, kun hänen ja kiekonheittäjä Timo Tompurin autosta löytyi huhtikuussa 2002 Ranskan tullin tarkastuksessa neljä ampullia testosteronia, 38 tablettia efedriiniä, 44 tablettia klenbuterolia ja 245 tablettia melatoniinia. Aineista kolme ensimmäistä ovat urheilussa kiellettyjä dopingaineita.
Tiisanojan ja Tompurin mukaan heillä ei ollut tietoa siitä, miten aineet olivat joutuneet Marbellasta harjoitusleirillä ostettuun autoon.
Pahoitteli aiheuttamaansa vahinkoa
Ville Tiisanoja kuului kuulantyönnön kotimaiseen kärkikaartiin useiden vuosien ajan. Hänen paras arvokisasaavutuksensa ulkoradoilla oli vuoden 2002 EM-kisojen kuudes sija. Suomen mestaruuden Tiisanoja voitti ulkoradoilla vuosina 1999, 2005 ja 2006.
Dopingkäryn tiedotustilaisuudessa Tiisanoja pahoitteli suomalaiselle urheiluelämälle aiheuttamaansa vahinkoa.
– Pyydän anteeksi suomalaiselta yleisurheiluväeltä, tukijoiltani ja kaikilta niiltä henkilöiltä ja tahoilta, jotka joutuvat aiheettomasti kärsimään niistä vääristä valinnoista, jotka minä olen omavaltaisesti tehnyt, Tiisanoja sanoi elokuussa 2006.
MTV Uutiset ei tavoittanut Tiisanojaa kommentoimaan yhä maksamatta olevaa sopimussakkoa.