Kutsumattomat vieraat valtasivat Espoon syysmarkkinat, kaksi lasta ja aikuinen joutuivat ensiapuun – "Siellä kävi sellainen kuhina"

Poikkeuksellisen suuri määrä ampiaisia vietti ruokajuhlaa Espoon syysmarkkinoilla. Tapahtumajärjestäjä kertoo, ettei ole nähnyt vastaavaa koko markkinoiden historian aikana. 

Espoossa vietettiin viime viikonloppuna suosittuja Syysmatin markkinoita 15. kerran Espoon tuomiokirkonmäellä. Yksi tapahtuman järjestäjistä kertoo, ettei ole koko viidentoista vuoden aikana havainnut sellaista määrää ampiaisia kuin tänä vuonna.

– Sen verran niitä oli, että hankittiin viiteen eri pisteeseen varuiksi antihistamiinit ja kyypakkaukset, tapahtumajärjestäjä Merja Lehtisalo kertoo.

Lehtisalo kertoo, että kaksi alle kouluikäistä lasta ja yksi aikuinen olivat joutuneet ensiapuun ampiaisen piston vuoksi kaulan ja kasvojen alueilla. Tapauksista ei kuitenkaan koitunut vakavaa haittaa.

– Ensiapuun tuli vain kolme, mutta kuulin, että olisi ollut useita pistoksia. Ei kuitenkaan onneksi mitään vakavampaa.

Hänen mukaansa ampiaiset ovat jokavuotisia vieraita etenkin puolukka- ja omenakojuilla, mutta nyt ne pörräsivät koko laajalla markkina-alueella.

– Meillä oli tuorepisteitä kaksi tai kolme, ja siellä kävi sellainen kuhina, että en olisi kyllä itse pystynyt siellä olemaan töissä, Lehtisalo naurahtaa.

– Varsinkin kun tänä kesänä minä en ole ampiaisia oikeastaan nähnyt, ja nyt niitä oli siellä niin paljon, se oli kyllä hämmentävää.

Ampiaisten määrän nähden markkinat sujuivat Lehtisalon mukaan kuitenkin ilman suurempia vaikeuksia, eikä hän hän tiedä, että myyjät olisivat joutuneet sulkemaan kojujaan niiden vuoksi.

– Ainakin he suhtautuivat hyvin tyynen rauhallisesti, kun seurasin heidän toimiaan, Lehtisalo kertoo.

Ampiaisten ravinto on syksyllä kortilla

Luonnonvarakeskuksen tutkija Jouni Sorvari kertoo, että ampiaisten määrä on tavallisesti joka toinen vuosi runsaampi, ja joka toinen vuosi taas vähäisempi. Asiassa voi kuitenkin olla suuriakin paikallisia eroja.

Hänen mukaansa tänä kesänä ampiasyhteiskunnat ovat saattaneet kehittyä tavallista hitaammin ja normaalisti elokuussa tuleva "runsauden huippu" ampiaisten määrässä on voinut viivästyä. 

Ampiaisten runsasta määrää syysmarkkinoilla voi tutkijan mukaan selittää se, että lähettyvillä on ollut pesä, josta ampiaiset ovat lähteneet ravinnon etsintään markkinoilta tulevien tuoksujen perässä.

– Tähän aikaan vuodesta ampiaisilla on puute sokerista ja proteiinista, kun kukat eivät enää kuki ja hyönteiset vähenevät. Syksyllä ravinto on kortilla, jolloin ampiaiset tulevat hyvin määrätietoisesti paikalle lupaavien tuoksujen perässä, Sorvari kertoo.

Hänen mukaansa myös runsas määrä ihmisiä on voinut olla syy ampiaisten epätavallisen suurelle määrälle markkina-alueella.

– Voi olla, että ihmiset ovat voineet tietämättään häiritä pesää. Ampiaiset myös tuntevat helposti askelten töminät ja kokevat pesänsä uhatuksi, Sorvari arvioi.

Katso myös: Eevan halkovajasta on harvinainen näky suoraan ampiaispesän ytimeen:

1:49


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja