Mainos

Kuros-kirjoittelusta useita kunnianloukkausepäilyjä

Pääministeri Matti Vanhasen entisen naisystävän kirjan tiimoilta alkanut kärhämä jatkuu.

Poliisi epäilee yhtätoista ihmistä Susan Ruususen (ent. Kuronen) kunnianloukkauksesta. Jutun pöytäkirjat ovat nyt valmiit. Ne siirtyvät Espoon kihlakunnansyyttäjälle, joka harkitsee, onko syytteiden nostaminen aiheellista.

Rikoskomisario Timo Seppälä sanoo, että epäillyt ovat keski-ikäisiä miehiä ja naisia, jotka asuvat ympäri Suomea.

Heidän katsotaan loukanneen Ruususen kunniaa internetissä Suomi24-sivuston keskustelupalstoilla sen jälkeen, kun kohukirja Pääministerin morsian ilmestyi. Ruusunen teki kirjoituksista tutkintapyynnön poliisille.

Vain jokunen kiistää

Poliisi aloitti tutkimukset ja pyysi käräjäoikeudelta kahdella eri pyynnöllä lupia tietokoneiden IP-osoitteiden selvittämiseksi. IP-osoitteen avulla voidaan tutkia, miltä tietokoneelta viestejä on lähetetty.

Seppälä sanoo, että poliisi haki Helsingin käräjäoikeudelta lupaa 38 osoitteen selvittämiseen. Käräjäoikeus hylkäsi osan, ja poliisi sai 26 lupaa.

- Yksi tutkinta lopetettiin, kun jälki päättyi. Mentiin sellaiseen paikkaan, josta ei ollut enää edettävissä. Kaksi rajoitettiin, koska mentiin niin isoihin osoitteisiin, että niiden takana saattaa olla sata ihmistä.

Lisäksi 12 osoitetta jäi poliisille tutkinnasta huolimatta epäselväksi. Näin epäiltyjen joukko kutistui 11:een. Seppälän mukaan epäillyt osallistuivat keskusteluihin pääsääntöisesti kotikoneiltaan.

Suurin osa epäillyistä ihmisistä myöntää Kuros-kirjoittelun.

- Jokunen kiistää, Seppälä sanoo.

Kirjasta nousi syyte

Kieli keskustelupalstoilla oli vähintäänkin värikästä, mutta nyt syyttäjän on ratkaistava, onko kirjoituksilla loukattu Ruususta. Kunnianloukkauksesta voidaan tuomita, jos esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen, joka aiheuttaa loukatulle vahinkoa, kärsimystä tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Rangaistuksena kunnianloukkauksesta on tavallisimmin sakko.

Ruusunen itse sai kuun alussa syytteen Vanhasen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Vanhanen teki kohukirjasta poliisille tutkintapyynnön. Oikeuden eteen joutuu myös kirjan kustantaneen Etukeno-yrityksen johtaja Kari Ojala. Syytteitä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa helmikuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.