Mainos

Kurkunpäänsiirto palautti äänen

Kirurgiryhmä on kertonut onnistuneesta kurkunpäänsiirrosta naiselle, joka ei kymmeneen vuoteen kyennyt tuottamaan luonnollista puhetta äänihuulten vahingoittumisen takia.

Vuosikymmenen ajan puhevibraattorin avulla kommunikoinut Brenda Jensenille on tehty kurkunpäänsiirto, jonka ansiosta hän on saanut oman äänensä takaisin.

Kalifornian yliopistossa yli kahden vuoden ajan suunniteltu leikkaus toteutettiin lokakuussa. Amerikkalaiskirurgien ryhmää täydensi asiantuntijoita Britanniasta ja Ruotsista. Leikkauksessa Jensenille siirrettiin kurkunpää, henkitorvi ja kilpirauhanen onnettomuudessa kuolleelta luovuttajalta. Leikkaus oli toinen Yhdysvalloissa tehty kurkunpäänsiirto.

Kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen Jensen kykeni sanomaan ensimmäiset sanat omalla äänellään.

- Hyvää huomenta. Haluan mennä kotiin, hän kähisi tyytyväisille lääkäreille.

Nyt, kolme kuukautta leikkauksesta Jensen puhuu luonnollisella, tummalla äänellä, joka on hänen oma, vanha äänensä. Siinä on vielä hieman rahinaa, mutta ystävät tunnistavat sen jo.

Lääkäreiden mukaan ihmisäänen yksilöllisyys määräytyy kurkun, suun, nenän ja nenäonteloiden muodosta.

Äänen lisäksi Brenda Jensen on saanut takaisin myös hajuaistinsa. Samassa yhteydessä, kun hänen äänihuulensa vaurioituivat, sulkeutuivat myös hänen kaikki hengitystiensä.

Hengityksen apuna Jensen joutuu vielä käyttämään hengitysputkea, mutta kun se saadaan pois pystyy hän myös syömään normaalisti.

- Tämä on ollut uskomaton taival. Minun on täytynyt tehdä paljon töitä, mutta oloni ja ääneni paranevat päivä päivältä, 52-vuotias Jensen sanoo onnellisena.

(MTV3 - AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.