Kurkkukin sopii kesäkukkien kaveriksi

Kesäkukkavalikoimissa puhaltavat tänä kesänä uudet tuulet, kun hyötykasvit tekevät seuraa pelargoneille, orvokeille, ahkeraliisoille ja muille klassikkokukille.

Taantuma rysäytti Suomessa käyntiin kunnon puutarhabuumin. Innostus toi uusia vaikutteita myös parvekkeiden, patioiden ja terassien kesäkukkavalikoimiin.

– Sekapuutarha on tämän hetken suuntaus. Kesäkukkien ei tarvitse enää rajoittua perinteisiin lobelioihin ja markettoihin, vaan niitä voi yhdistellä pitkäkukintaisten ryhmäkasvien, vihannesten ja yrttien kanssa, puutarhuri ja tuotantojohtaja Reeta Rouhiainen Koroisten Puutarhasta kertoo.

Rakastettujen kestosuosikkien uudet värit

Pelargonit, marketat, lobeliat, begoniat, petuniat ja orvokit ovat suosituimpia kesäkukkia vuodesta toiseen. Kestosuosikkien joukkoon on noussut myös raikas ja eteerinen lumihiutale.

Monista perinteisistä kesäkukista on nyt saatavana erikoisvärejä. Esimerkiksi Old Classic -pelargonisarja koostuu useammasta ruusunnuppupelargonista, ja siitä on saatavana muun muassa valkoinen, punainen ja hempeän vaaleanpunainen värimuunnos. Suosittuja ovat myös kerrannaiset marketat ja erilaiset miljoonakellot.

Kodin Terran ja Prisman valikoimien uutuuksia on kuuden kukan Sunny Summer -pakkaus, jossa on kaksi eriväristä pelargonia, verbenaa ja petuniaa. Potunia taas on lajitelma tiiviskasvuisia, lähes pyöreitä petunialajikkeita. Iloisessa värisekoituksessa on mukana keltaista, limeä ja pinkkiä. Prismojen ja Kodin Terran lisäksi tuotetta myy Multasormi. Laadukkaita vaihtoehtoja kesäkukkien ja muodikkaiden hyötykasvien viljelyyn löytyy myös Thompson & Morganin sekä Nelson Gardenin siemenpussisarjoista.

Uusista värivaihtoehdoista huolimatta kesäkukkien ei välttämättä tarvitse olla värikkäitä. Muodissa ovat erilaiset lehtikasvit, joita voi istuttaa ruukkuun tai suoraan maahan. Saatavilla on sävyjä limestä tummanvihreään.

Hyötykasvit täydentävät kukkaloistoa

Taimitarhoilla ja puutarhamyymälöissä on huomattu kotipuutarhureiden kasvava kiinnostus hyötykasveihin. Vihannekset ja yrtit eivät tuota iloa vain ruuanlaitossa, vaan ne ovat myös kauniita katsella.

– Esimerkiksi purjosta saa näyttävän kesäkasvin parvekkeelle, sillä sen versot ovat kauniita. Myös herneen ja sipulien vihreänsävyt ovat viehättäviä, Rouhiainen vinkkaa.

Erityisen suosittuja ovat erilaiset chilit, paprikat ja amppelimansikat. Yksi kauden uutuuksista on Turun puutarhamessuilla lanseerattu kurkkuamppeli, jota myydään muun muassa Bauhausin myymälöissä ja Turun seudun Prismoissa.

– Kurkkuamppeli tuottaa noin 10–15 senttimetriä pitkiä vihanneksia. Maku on hyvä ja makea. Kurkkuamppeli sopii erityisen hyvin kesäkukkien seuraksi lasitetulle parvekkeelle, ja se kestää hyvin härmääntymistä.

Nyppiminen pidentää kukinta-aikaa

Kuivien kukintojen ja lehtien nyppiminen on tärkeää, jos haluaa edistää kukinnan jatkumista alkukesästä lähemmäs syksyyn. Kuihtuneiden kukkien poistaminen estää kasvia tekemästä siemeniä, jolloin sen voimat säästyvät kukkimiseen.

– Jatkuva kukkiminen on kasville rankkaa, minkä vuoksi sitä pitää hoitaa oikein. Jotkut lajit myös tarvitsevat pienen kukintapaussin kesän aikana, Rouhiainen muistuttaa.

Miljoonakellot, lumihiutaleet, lobeliat ja ahkeraliisat ovat lajikkeita, jotka jaksavat kukkia hyvin koko kesän. Jos haluaa kesäkuukausina päästä vähällä kukkien nyppimisellä, on paras valita pienikukkaisia kasveja.

– Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä pienemmät kukat, sitä vähemmän nyppimistä, hän kiteyttää.

Lannoitus ja tila antavat voimaa

Kukinta-aikaa voi pidentää myös lannoituksella sekä sillä, että varaa kasville riittävästi tilaa istutusvaiheessa. Kesäkukille antaa voimaa esimerkiksi Biolanin luonnonravinneneste, joka soveltuu hyvin muun muassa parvekelaatikoihin, amppeleihin ja ruukkuihin istutettujen kasvien lannoitukseen.

Kesäkukka tulisi valita kukkapenkin, pation, parvekkeen tai ruukun koon mukaan. Suurikukkainen kasvi tarvitsee voimaa kasvaakseen. Voimakaskasvuinen kasvi ei menesty parhaalla mahdollisella tavalla, jos se on istutettu liian pieneen tilaan.

– Monet kesäkukkalajikkeet on jalostettu tiiviskasvustoisiksi, minkä vuoksi ne tarvitsevat voimaa kukkiakseen. Tiheäkukkaisen kasvin voimat ehtyvät kesän loppupuolella, jos se on esimerkiksi istutettu pienelle patiolle. Myös ruukkuihin istutettaessa kukkia ei kannata laittaa liian tiheään, vaan jättää niille tilaa kasvaa, Rouhiainen opastaa.

Sopusuhtaisia yhdistelmiä matalilla ja korkeilla lajikkeilla

Kesäkukkien onnistunut sommittelu voi joskus tuottaa päänvaivaa. Tasapainoisen kokonaisuuden saa, kun yhdistelee istutuksessa korkeita, matalia ja kerrannaiskukintoisia lajikkeita.

– Esimerkiksi keltaisen marketan Butterfly on korkea ja voimakaskasvuinen lajike. Border cream yellow puolestaan sopii hyvin ruukun reunuskasviksi. Sole Mio on kerrannainen lajike, joka jää Butterflyta matalammaksi, Rouhiainen selvittää.

Miljoonakellon calita-sarjasta ruukun reunoille sopii esimerkiksi mätäsmäinen ja matala Calitapetite, kun taas Calita Giga on voimakaskasvuinen ja isokukkainen lajike.

– Monet amppelikasvit, kuten siniviuhka ja hopeavitja, soveltuvat hyvin myös pihan kukkapenkkeihin maanpeitekasveiksi, puutarhuri muistuttaa.

Luovuudesta kasvuvoimaa

Puutarhaharrastus on lumonnut Suomessa kokonaan uuden sukupolven. Kotipuutarhurille ei enää ole tarjolla pelkästään uusia lajikkeita, vaan kokonaan uudenlaisia tapoja tehdä ja ajatella.

Enää ei siis ole väliä, kukkiiko parvekkeella nostalginen kesäkukkatarha tai mannereurooppalainen sekaviljelmä. Kasvuvoima on kummassakin tapauksessa sama – luova tekemisen ilo.

Teksti: Riina Mäentausta /Mediafocus

Kuvat: Koroisten Puutarha
Kodin Terra
Agrimarket
Biolan

Lue myös:

    Uusimmat