Mainos

Kurdityttöjen raaoista ympärileikkauksista raportti

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) vaatii Irakin kurdiväestön johtavia viranomaisia puuttumaan kovemmalla kädellä tyttöjen julmiin ympärileikkauksiin. HRW mukaan tyttöjen sukupuolielinten silpominen on julistettava Pohjois-Irakin kurdialueilla välittömästi lainvastaiseksi.

Järjestön tänään julkistamassa raportissa 31 kurdityttöä- ja naista kertoo oman tarinansa läpikäymästään järkyttävästä leikkauksesta.

- Muistan, kuinka äitini ja hänen kälynsä veivät minut ja toisen tytön paikkaan, missä oli useita muitakin tyttöjä. He laittoivat meidät kylpyhuoneeseen, pitivät jalkojamme auki ja leikkelivät meitä ilman minkäänlaista puudutusta. Minulla on aina valtavasti kipuja kuukautisteni aikana, kertoo 17-vuotias opiskelijatyttö Gola HRW:n raportissa.

HRW.n mukaan Golan surullinen tarina on hyvin yleinen Irakin kurdityttöjen keskuudessa. Usein juuri tyttöjen naispuoliset lähisukulaiset vievät tytöt silvottavaksi. Tytöille ei kerrota, minne heidät viedään tai miksi. Raportin nimi onkin "He veivät minut eivätkä kertoneet minulle mitään" ("They Took Me and Told Me Nothing").

HRW:n mukaan kenelläkään ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka yleistä tyttöjen ympärileikkaus on Pohjois-Irakin kurdialueilla. Paikallisten ihmisoikeusjärjestöjen arvioiden mukaan 40 - 70 prosenttia alueen naisista on käynyt läpi kivuliaan operaation.

"Tukahduttaa naisten seksihalut"

Tyttöjen ympärileikkausta ei harjoiteta muualla Irakissa. Tyttöjen sukupuolielinten silpominen ei myöskään ole lähtöisin alun perin islamista tai mistään muustakaan uskonnosta.

Irakin kurdien hengellisten johtajien arvellaan ottaneen toimenpiteen käyttöön, koska sen uskotaan tukahduttavan nuorten naisten ja tyttöjen seksuaalisia haluja.

Tytöille äärimmäisen kivulias toimenpide tehdään HRW:n raportin mukaan usein epähygieenisissä olosuhteissa ja silpomisen jälkeiset tulehdukset ovatkin hyvin yleisiä. Moni kärsii lisäksi vakavista traumoista raa´an toimenpiteen jälkeen.

- Tyttöjen sukuelinten silpominen rikkoo heidän oikeuttaan elää tervettä elämää ja loukkaa heidän ruumiillista koskemattomuuttaan, todetaan raportissa.

HRW:n mukaan Irakin kurdihallinto lupasi jo vuonna 2007, että tyttöjen sukupuolielimiä silpovat henkilöt joutuvat rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan. Järjestö sanoo kuitenkin, etteivät viranomaiset ole kuitenkaan todellisuudessa ryhtyneet minkäänlaisiin toimiin asiassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.