Mainos

Kurdipakolaiset yhä ahtaalla: Turkin tukemat joukot ryöstelevät ja häiritsevät paikallisia asukkaita

Syyrian ja Venäjän armeijan joukot saapuivat perjantaina Pohjois-Syyriaan Turkin ja Syyrian raja-alueille.

Syyrian sotaa tarkkailevan järjestön mukaan alueelle saapui noin kolmesataa venäläistä sotilaspoliisia ja satoja Syyrian armeijan sotilaita.

–  Yksi, yksi, yksi, Syyrian kansa on yhtä, Syyrian lippuja kantavat sotilaat huusivat.

Turkki hyökkäsi Pohjois-Syyriaan muutama viikko sitten, kun Yhdysvallat veti sotilaitaan pois alueelta.

Turkki perusteli hyökkäystään terrorismin torjunnalla. Alueella toimii kurdien YPG-järjestö, jolla on yhteyksiä Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestö PKK:hon. YPG oli myös taistellut Yhdysvaltojen rinnalla äärijärjestö Isisiä vastaan.

Turkin hyökkäys tappoi satoja ja pakotti 300  000 ihmistä pakenemaan kodeistaan.

Tällä viikolla Turkki puolestaan solmi Syyrian hallintoa tukevan Venäjän kanssa sopimuksen, joka mahdollisti Syyrian armeijan ja Venäjän joukkojen saapumisen alueelle. Osana sopimusta kurdit lupasivat vetäytyä alueelta, johon Turkki on suunnitellut turvavyöhykettä. Venäjä on luvannut varmistaa vetäytymisen.

Sotatoimet syvensivät humanitaarista kriisiä

Kurdijoukot eivät ole olleet täysin tyytyväisiä sopimukseen, joka käytännössä pakotti ne luopumaan Syyrian sodan aikana haltuunsa saamistaan alueista. Aselevon on katsottu pakottavan kurdit antautumaan ja nojautumaan Syyrian hallintoon.

Kurdit ovat ilmoittaneet, että kurdijoukot aikovat yhä osittain pysytellä alueella.

Turkin sotatoimet ovat syventäneet Syyrian sodan jo ennestään rajua humanitaarista kriisiä. Turkin hyökkäystä paenneet paikalliset kurdisiviilit ovat yhä oman onnensa nojassa, eikä moni heistä ei ole voinut palata kotiinsa aselevosta huolimatta.

Kurdit ja Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights ovat syyttäneet Turkin tukemia syyrialaisia kapinallisryhmiä varastelusta ja pahoinpitelyistä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Turkin joukot ovat osoittaneet "häpeällistä välinpitämättömyyttä siviilien henkeä kohtaan" hyökkäyksen aikana.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja