Mainos

Kuollut mies voi tulla isäksi

21-vuotias Nikolas Evans pahoinpideltiin erään baarireissun jälkeen. Kymmenen päivää myöhemmin poika kuoli saamiinsa vammoihin.

Hänen äitinsä, Missy Evans, suunniltaan surusta, ei kestänyt lapsensa menetystä ja keksi hieman erilaisen tavan saada hänet takaisin. Evans haluaa ottaa poikansa siemennesteen talteen ja saada toisen lapsen keinohedelmöityksen avulla. Hän aikoo vuokrata kohdun tarkoitusta varten. Vapaaehtoisia munasolun luovuttajiakin on ilmoittautunut paljon.

Tekniikka ei ole aivan uusi keksintö. Ensimmäinen raportoitu tapaus, jolloin kuolleelta mieheltä on kerätty siemennestettä talteen tapahtui vuonna 1980. Silloin 30-vuotias mies menehtyi auto-onnettomuudessa ja aivokuolleelta mieheltä otettiin siemennestettä talteen keinohedelmöitystä varten, kertoo Human Reproduction -lehti.

Kuoleman jälkeen siemenneste otetaan talteen kirurgisella operaatiolla ja se säilötään nestetyppeen. Aiheeseen erikoistuneen lääkärin, professori Daniel Williamsin mukaan jäädytettynä siemenneste säilyy periaatteessa loputtomiin. Siemenneste tulee ottaa talteen 24 ja 36 tunnin sisään kuolemasta.

Asiantuntijoiden mukaan tiede siemennesteen talteenottoon ja keinohedelmöitykseen ei ole kovin monimutkaista, mutta ongelmalliseksi asian tekee eettisen pohdinnat.

– Tässä liikumme alueelle, jossa vaikuttavat niin eettiset, emotionaaliset ja taloudelliset asiat. Nämä kaikki ovat erittäin haasteellisia, sillä tälle asialle ei oikeastaan ole mitään ohjesääntöjä tai lakeja, joiden mukaan voisimme pelata. On vain tapauskohtaisia esimerkkejä, kertoo Williams.

Monet lääkärit suosittelevat lastaan sureville vanhemmille kuten Evansille "karanteenijaksoa", jolloin he voivat rauhassa pohtia asiaa ja toipua surusta. Kyseessä ei kuitenkaan ole vain menetetyn lapsen geenien jatkaminen, mutta myös vielä syntymättömän lapsen hyvinvointi ja tulevaisuus.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lähde: ABCNews

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.