WHO: Koronapandemian loppu häämöttää

21:30
Katso myös: Koronapandemia on nyt koronaendemia, sanoi THL:n Mika Salminen heinäkuussa – "Tänä vuonna rokotusten ansiosta on saattanut säästyä jopa 10 000 henkeä."

Maailmassa ei ole vielä koskaan ollut parempaa mahdollisuutta päästä eroon koronaviruspandemiasta, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja.

WHO:n Tedros Adhanom Ghebreyesus antoi eilen tähän asti optimistisimman lausuntonsa pandemiasta, joka on tähän mennessä tappanut yli kuusi miljoonaa ihmistä.

– Me emme ole ihan siellä vielä. Mutta loppu häämöttää, hän sanoi.

YK:n alainen terveysjärjestö julisti kansainvälisen hätätilan tammikuussa 2020 ja alkoi kutsua koronavirustilannetta pandemiaksi kolme kuukautta myöhemmin. Vuoden 2019 lopulla Kiinasta leviämään lähtenyt virus on tarttunut WHO:n tilastojen mukaan 606 miljoonaan ihmiseen ja tappanut vähintään 6,5 miljoonaa ihmistä aiheuttaen samalla laajaa taloudellista tuhoa.

Rokotteet, hoitokeinot ja omikron

Rokotteiden ja hoitokeinojen kehittäminen ovat pandemian edetessä auttaneet kuolemien ja sairaalahoitoon joutumisten vähentämisessä. Myös vähemmän vakavaa tautia aiheuttavan omikron-muunnoksen yleistyminen on vaikuttanut pandemian nykytilaan.

Viime viikolla taudin aiheuttamia kuolemantapauksia oli vähiten sitten maaliskuun 2020, raportoi WHO.

Ghebreyesus varoitti silti eilen kansakuntia suojauksensa laskemisesta ja vertasi pandemiaa maratoniin.

– Nyt on aika juosta yhä kovempaa ja varmistaa, että ylitämme maalilinjan ja niitämme palkinnon kaikesta raskaasta työstämme.

Infektioaaltoja yhä odotettavissa

Valtioiden täytyy silti yhä tarkastella terveyskäytäntöjään ja vahvistaa niitä tulevaisuuden virusten varalta, Ghebreyesus painotti.

Hän pyös painotti riskiryhmäläisten koronarokottamisen tärkeyttä ja jatkaa koronavirustestaamista.

– Ennakoimme, että tulevaisuudessa tulee olemaan eri omikronin alavarianttien tai mahdollisesti uusien huolta aiheuttavien varianttien aiheuttamia infektioaaltoja maailmassa, sanoi WHO:n vanhempi epimiologi Maria Van Kerkhove medialle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja