Kuohuntaa herättänyt sinikettujen siirto kohti Kiinaa ei edennyt – "Näyttää siltä, että kuljetus on tältä päivältä peruuntunut"

1:07
Maa- ja metsätalousministeri Leppä ei kannata sinikettujen vientiä Kiinaan

Kovaa kritiikkiä herättänyt sinikettujen vienti Kokkolasta Kiinaan ei perjantain aikana edennyt. Lastaus käynnistyi Keski-Pohjanmaalla perjantaina, mutta mieltä osoittavien turkistarhaajien mukaan sinikettuja ei ollut iltakahdeksaan mennessä lastattu rekkoihin asti.

Aiemmin mielenosoittajat ovat kertoneet, että kuljetus suuntaisi Helsinki-Vantaalle ja sieltä rahtikoneella Kiinaan. Pohjois-Suomen Turkiseläinkasvattajien puheenjohtaja Esa Rantakankaan arvion mukaan koneeseen mahtuu noin 2 400 kettua.

Arto Isopahkala Rannikon Turkistuottajat ry:stä kertoo, että turkistarhaajat ovat seuranneet tilanteen etenemistä paikan päällä. Hänen mukaansa kiinalaisomisteinen turkistila aloitti lastaamisen rekkoihin perjantaina aamulla kello yhdentoista aikoihin.

– Sinikettuja on päivän aikana lastattu kuljetushäkkeihin, otettu pois ja lastattu uudelleen. Se ei ole normaalia toimintaa. Yleensä kettu otetaan varjotalosta, laitetaan häkkiin ja auto lähtee, Isopahkala sanoo.

Iltakahdeksalta hän kertoi puhelimitse, että siniketut on kuljetettu takaisin varjotaloihinsa, työntekijät ovat lähteneet koteihinsa ja valot tarhalta on sammutettu.

– Näyttää siltä, että kuljetus on tältä päivältä peruuntunut, Isopahkala arvioi.

Tarhaajille kerrottiin etukäteen

Rantakangas kertoi torstaina, että sinikettukuljetukset tehdään yleensä salassa.

Yhdistykset aloittivat protestinsa torstaina, koska kuljetus paljastui ensi kertaa etukäteen. Isopahkalan mukaan pieni joukko tarhaajia sai tiedon kuljetusfirmoilta, jotka kertoivat kiinalaisomisteisen firman pyytäneen heiltä kuljetusta kuormalle.

Sinikettujen vieminen ulkomaille ei sinänsä ole laitonta. Turkistarhaajat kuitenkin vastustavat turkiseläinten vientiä ulkomaille, koska he haluavat turkiselinkeinon säilyvän Suomessa elinvoimaisena.

He ovat myös kertoneet haluavansa kiinnittää huomiota eläinten hyvinvointiin kuljetusten aikana ja kiinalaisilla tarhoilla.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja