Huolestuttava tieto: Suomeen jäänyt satoja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, kertoo Kuntaliitto

3:52
Viikon alussa puhuttaneet turvapaikanhakijoiden jalkapannat eivät toteudu.

Suomessa on noin 700–1  100 ihmistä, jotka ovat jääneet oleskelemaan maahan ilman oleskelulupaa saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen, arvioi Kuntaliitto tekemänsä kartoituksen pohjalta.

Kuntaliitto selvitti asiaa kunnilta niiden tarjoamien sosiaalipalveluiden perusteella. Liitto kuitenkin korostaa, että lukuun sisältyy merkittävästi epävarmuutta ja että kyse on ilmiöstä, jota on haastava selvittää tarkasti.

Kuntien vastaukset eivät välttämättä erottele kielteisen päätöksen saaneita omaksi ryhmäkseen luotettavasti, minkä lisäksi ihmiset voivat olla läsnä usean eri kunnan tai palvelun tilastoissa.

Toisaalta kohderyhmään kuuluvat henkilöt eivät välttämättä hakeudu palveluiden piiriin, vaikka järjestöjen kautta tiedetään heidän oleskelevan kunnan alueella.

–  Kunnat toivat vastauksissa laajasti ilmi, että annetut luvut ovat osin arvioita. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun ilmiötä on ylipäätään laajasti kartoitettu, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Ellen Vogt tiedotteessa.

Kuntaliiton mukaan erityisesti sosiaalipalvelujen tietoja voi pitää luotettavimpana, koska ne perustuvat yleensä suoraan tehtyyn päätökseen sosiaalipalvelujen antamisesta.

Liitto kertoo tiedotteessa, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille sosiaalipalveluita on tarjottu pitkälti sosiaali- ja terveysministeriön antaman ohjeistuksen mukaan.

Liitto selvitti asiaa kunnille helmikuussa lähetetyllä kyselyllä. Vastaukset kattoivat 166 Manner-Suomen vajaasta 300 kunnasta ja yli kolme neljäsosaa maan väestöstä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja