Mainos

Kuntaliitto kehittää yhteistyötä kahdeksalla seudulla

Kuntaliitto ja kahdeksan seutukuntaa alkavat etsiä keinoja tiivistää kuntien välistä yhteistyötä.

Tavoitteena on luoda uusia pidemmälle meneviä yhteistyömalleja, jotka käyvät malliksi muille kunnille. Kuntaliiton mukaan kuntien välinen seudullinen yhteistyö voisi hyödyttää etenkin elinkeinopolitiikkaa ja peruspalveluita.

Hankkeessa ovat mukana Forssan seutu, Runo-Karjalan seutu, Keski-Karjalan seutu, Oulun kaupunkiseutu, Pieksämäen seutu, Kaakkois-Pirkanmaan seutu, Raahen seutu ja Pohjois-Lapin seutukunta. Näihin seutukuntiin kuuluu 41 kuntaa. Projektilla Kuntaliitto osallistuu sisäasiainministeriön seutuhankkeeseen.

Tavoitteena voimavarojen kokoaminen

Hankkeella pyritään kuntien voimavarojen kokoamiseen. Taustalla on se, että muun muassa työmarkkinat, palvelut ja asuntomarkkinat ovat seudullistuneet ja kaikki kunnat ovat entistä riippuvaisempia seudun vahvuuksista ja heikkouksista.

Erityisesti elinkeinopolitiikan voimavarat on Kuntaliiton mukaan järkevää koota yhteen, sillä kunnat toteuttavat usein elinkeinopolitiikkaa kahteen suuntaan: Ne ovat mukana seutuhankkeissa ja toteuttavat samalla omaa elinkeinopolitiikkaa. Tämän tuloksena on voimavarojen hajaantuminen seudun sisällä.

Peruspalveluiden tuottamisesta vastaavat lähes joka kunnassa omat palvelusektorinsa, jotka tuottavat suunnilleen samanlaisia palvelupaketteja. Kokoamalla voimavarat luodaan edellytyksiä erikoistumiselle, työnjaolle ja henkilöstön kehittymiselle, arvioidaan Kuntaliitosta.

Yhteistyömalli on kullakin seudulla oman tyyppisensä. Sen muotoja ovat laaja-alainen kuntayhtymä sekä kuntien väliset sopimukset ja työnjako. Lisäksi kokeillaan seudullista tilaaja-tuottajamallia peruspalveluissa. Yhteistyömallien tehokkuutta verrataan kuntaliitoksiin.

Huomio yhteistyön esteisiin


Yhteistyö peruspalveluiden tuottamisessa on edennyt hitaasti. Syynä tähän ovat Kuntaliiton mukaan yhteistyön syvenemiseen liittyvät pelot, jotka ovat samanlaisia kuin kuntaliitoksissa. Kehittämistoimien pelätään keskittyvän seudun pääkeskukseen. Arvellaan, että haja-asutusalueiden palveluita on helpompi puolustaa omin voimin. Lisäksi pelätään omien työpaikkojen tai vaikutusvallan menettämistä.

Nämä ristiriitakysymykset pyritään ratkaisemaan konsultoinnilla. Joillakin seuduilla tarkastellaan myös kuntien yhteen liittämistä vaihtoehtona seutuyhteistyölle. Hankkeen nimi on Aktiivisesti kohti seutustrategioiden toteuttamista (AKSESTRA). Se on Kuntaliiton strateginen projekti, jonka konsultoivista tutkimuksista vastaa liiton tytäryhtiö Efektia Oy.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.