Kunnat sysäisivät erikoissairaanhoidon valtiolle

Yli puolet kunnajohtajista siirtäisi erikoissairaanhoidon kunnilta valtion hoidettavaksi. Lääkärit ovat kuitenkin sitä mieltä, että valtio ei vättämättä olisi paras mahdollinen paikka hoitaa erikoishoito, mutta valtion pitäisi suunnata enemmän rahaa erikoissairaanhoidon menoihin.

Kallis erikoissairaanhoito vei viime vuonna kunnilta rahaa vajaat neljä miljardia euroa, mikä tekee asukasta kohden keskimäärin 600 euroa.
Terveydenhoidon rahoitusongelmien ratkaisuksi on esitetty mm erikoissairaanhoidon siirtämistä valtion hoitoon.

- Se ei ole se tärkeä asia, kunnat voi sen ihan hyvin hoitaa, kun siinä on resurssit järkevästi tasapainotettu ja poistettu perussairaanhoidon ja erikoissairaanhoidon välinen kuilu, sanoo Raision kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

Yli 60 prosenttia MTV:n kyselyyn vastanneista kunnanjohtajista oli sitä mieltä, että valtion pitäisi huolehtia erikoissairanhoidosta. Runsas 25 prosenttia vastusti sitä.

Lääkärit eivät kuitenkaankaan pidä erikoissairaanhoiton siirtämistä valtiolle hyvänä ratkaisuna.
- Mikä olisi se taho, joka ottasi valtiolla sen hoidettavakseen? Olen ymmärtänyt, että kun tämä esitetään, niin halutaan oikeastaan valtion osallistuvan suuremmalla rahoituspanoksella erikoissairaanhoidon menojen kattamiseen, sanoo johtava lääkäri Aki Linden Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Nykyään kunnat kustantavat 75 prosenttia erikoissairaanhoidon menoista ja valtio 25 prosenttia. Monella kunnalla on suuria vaikeuksia järjestää erikoishoitoa, sillä kunnat ovat eri kokoisia ja verotuloiltaan hyvin erilaisia. Kuntien erikoissairaanhoidot menot ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosina. Esimerkiksi Raision kaupunki on laskenut, että tänä vuonna siltä kuluu runsaat 13 miljoonaa euroa erikoissairaanhoitoon.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat