Mainos

Kun yksi keksi ei riitä – tutkimus paljastaa naposteluhimon syyn

Miksi on niin vaikeaa syödä vain yksi keksi tai pieni annos jäätelöä? Keksejä popsii helposti puolipakettia ja jäätelöä on pakko santsata.

Uuden tutkimusten mukaan kyse ei ole pelkästään selkärangattomuudesta. Naposteluhimon takana saattaa olla pahamaineinen glukoosi-fruktoosisiirappi, jota käytetään muun muassa makeisissa, kekseissä ja virvoitusjuomissa.

Koska glukoosi-fruktoosisiirappi on tavallista ruokosokeria halvempaa, sen käyttö elintarvikkeissa on lisääntynyt.

Glukoosi-fruktoosisiirappi on nestesokeria, joka on valmistettu viljasta sen sisältämää tärkkelystä pilkkomalla. Fruktoosisiirappi parantaa elintarvikkeiden koostumusta ja rakennetta tekemällä esimerkiksi jäätelöstä ja jogurtista paksumpaa.

Paholaisen makeinen hämää aivoja

Glukoosi-fruktoosisiirappi huijaa aivoja ajattelemaan, että elimistö kaipaa lisää ruokaa. Fruktoosi ei nosta veren insuliinitasoa kuten tavallinen sokeri, tämän takia aivot eivät saa viestiä kylläisyydestä.

Terveysriskien takia glukoosi-fruktoosisiirappi on saanut Yhdysvalloissa lempinimen Devil´s candy.

Sen lisäksi että paholaisen makeinen huijaa aivoja, fruktoosisiirapilla on myös muita epäedullisia vaikutuksia terveyteen. Aikaisemmissa tutkimuksissa on selvitetty muun muassa fruktoosin yhteyttä sydänsairauksiin ja nyt parhaillaan tutkitaan, onko fruktoosilla vaikutusta munuaisten toimintaan.

Lähde: MailOnline

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.