Mainos

Kun seksi sattuu

Monelle naiselle yhdyntä on suorastaan sietämätön kokemus. Se tuottaa heille nautinnon sijaan kipua. Taustalla voi olla monia syitä lähtien endometrioosista aina emättimen ihosairauksiin.

Kestämätön kipu alapäässä ei liity vain yhdyntään, vaan se jatkuu jokapäiväiseen tekemiseen. Käveleminen sattuu ja jopa farkkujen kevyt kosketus saattaa olla liikaa. Tila tuntuu kuitenkin olevan henkisesti vielä rankempaa näille naisille, sillä selkeää selitystä ei tunnu löytyvän.

Lääkäri Andrew Goldstein, washingtonilaisen naisten vaivoihin erikoistuneen lääkärikeskuksen johtaja on erikoistunut vulvodynian hoitoon ja pioneeri alalla. Vulvodynialla tarkoitetaan ulkosynnyttimissä emättimen eteisen alueella esiintyvää kroonista kiputilaa, kirvelyä ja kosketusarkuutta. Goldsteinin mukaansa 20 miljoonaa amerikkalaista naista kärsii voimakkaista yhdyntäkivuista.

Syyt kipuihin voivat johtua hyvin erilaisista seikoista. Goldstein kertoo, että yleisin syypää kipuihin on ehkäisypillerit. Pillereiden sivuvaikutuksena voi nimittäin olla liian tiukat lantiopohjanlihakset ja ylimääräiset hermopäätteet emättimen suulla.

Goldstein selvittää kipujen syitä kyselylomakkeella. Tärkeää on kartoittaa missä ja millon kipua esiintyy. Jos esimerkiksi nainen kärsii myös kovista kuukautiskivuista, syynä saattaa olla myös endometrioosi eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, jolloin kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa myös kohdun ulkopuolelle, esimerkiksi emättimeen ja vatsaonteloon.

Yksi selitys yhdyntäkipuihin saattaa olla myös emättimen alueen ihosairaudet. Oireena on myös voimakas alapään alueen kutina, joka ei ole helpottanut hiivatulehdukseen liittyvillä lääkkeillä. Tällöin syypäänä voi olla nk. jäkälätauti (lichen sclerosus tai lichen planus). Tämä ihosairaus aiheuttaa voimakkaan kutinan lisäksi alueelle jatkuvan tulehduksen, joka oireilee muun muassa kipuna yhdynnän aikana.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähteet: ABC News, Center of Vulvovaginal Disorders, Wikipedia, Poliklinikka.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.