Kun rakkaus vie käräjäsaliin – suomalaisäidit salakuljettivat kymmeniä kiloja huumetta maahan

Mira* ja Jenna*, nuoret suomalaisnaiset olivat matkalla Amsterdamiin eräänä lokakuisena perjantaina vuonna 2012. 24- ja 25-vuotiaat naiset olivat tunteneet toisensa noin vuoden ajan: heidän poikaystävänsä olivat serkuksia keskenään.

Naiset olivat lähteneet matkaan Helsinki-Vantaan lentoasemalta ja reitti kulki Alankomaiden pääkaupunkiin Oslon kautta. Perillä Mira ja Jenna erkanivat keskustan kahviloihin ja museoihin rynnistävistä turistivirroista ja suuntasivat laitakaupungille.

Siellä kaksikko hyppäsi vieraaseen autoon, joka ajoi erään asunnon ulkopuolelle. Autossa olleet miehet hyppäsivät ulos ja palasivat mukanaan kaksi matkalaukkua.

Naiset tiesivät, että laukuissa oli kannabista, mutta ainakin Miralle oli epäselvää, oliko kyse marihuanasta vai hasiksesta ja oliko ainetta kaksi vai neljä kiloa.

Huumelaukkuja perässään rullaten Mira ja Jenna matkustivat takaisin Suomeen. Nyt matka taittui ensin junalla Tukholmaan, siitä laivalla Turkuun ja lopulta junalla Helsinkiin.

Helsingissä matkalaukut vietiin Jennan ja hänen miehensä kotiin, sillä Jennan Karibialta kotoisin oleva mies, Wilson*, pyöritti kymmenien kilojen huumebisnestä. Näin ainakin väitetään Tullin tekemässä laajassa esitutkinnassa.

Huumeet mehupurkissa

Nyt vajaa kolmikymppiset Mira ja Jenna vastaavat matkastaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Molempia syytetään kuriirina toimimisesta ja siten törkeästä huumausainerikoksesta. Tullin tutkinnan mukaan naisten laukuissa oli yhteensä 2,5 kiloa marihuanaa.

Erityisesti Mira on kertonut, ettei ollut matkassa vapaaehtoisesti, vaan oman miehensä Jacksonin* painostamana. Jackson taas koki, että Wilson-serkku, matkan suunnittelija, painosti häntä.

Jennakaan ei ollut oman kertomansa mukaan lähtenyt matkalle riemusta kiljuen.

– Wilson on tavallaan minua hieman painostanutkin näille matkoille. Hän osasi lupailla kaikenlaista ja vetosi siihen, että muuten kukaan ei auttaisi häntä. Tavallaan sain tällä tavalla myös irtioton kotiarjestamme, koska esikoisemme oli silloin pieni. Hän ei muuten lastamme hoitanutkaan paitsi silloin, kun olin näillä reissuilla, Jenna kertoi Tullin kuulustelussa.

Jenna puhui reissuista monikossa, sillä hän toi useammassa erässä ulkomailta Suomeen yhteensä 6,5 kiloa marihuanaa ja 2,4 kiloa hasista. Kerran Wilsonkin oli matkalla mukana. Tuolloin huumeet pakattiin Tullin tarkastuksen varalta mehupurkkiin ja purkki sitten lastenvaunuihin.

Sekä Wilson että Jackson myös kasvattivat kannabista. Wilson toi 70 kasvin kasvattamonsa Jennan omaan kotiin ja Jackson kasvatti kasvejaan hänen ja Miran yhteisessä asunnossa.

– Kotonani ollut kannabiskasvattamo on vain ja ainoastaan mieheni. Minä olen sanonut hänelle, että en halua olla tällaisessa mukana, mutta ymmärrän, että olen siihen tavallaan sotkeutunut, koska se on ollut kotonamme, Mira sanoi kuulustelussa.

Irina haki 20 kiloa kannabista

Mira ja Jenna eivät ole ainoat naiset, jotka osallistuivat marihuanaliigan toimintaan vuosien 2010-2015 välisenä aikana.

Wilson ja porukan toinen johtaja, läntisestä Afrikasta kotoisin oleva, mutta Suomen kansalainen Lamin* olivat rekrytoineet muita naiskuriireja Helsingin reggae-piireistä. Kaikkiaan kolmikymppinen Wilson ja reilusti yli 40-vuotias Lamin tuotattivat naisilla kymmeniä kiloja kannabista lähinnä Hollannista.

Viisikymppinen, Neuvostoliitossa syntynyt, mutta Suomessa vuosikymmeniä asunut Irina* ja liki nelikymppinen Suvi* toivat kumpikin 20 kiloa kannabista maahan useissa erissä.

Työssäkäyvä ja naimisissa oleva Irina oli Wilsonin ystävä jo vuosien takaa, mutta toimi kuriirina yleensä Laminin ohjeistamana. Hän kävi kaikkiaan viidellä hakureissulla ja sai toiminnastaan noin 13 000 euron palkkion.

– Lamin sanoi sen olevan hyvä tie ansaita nopeasti rahaa. Minä aina pelkäsin, että huumekoirat haistavat huumeen, mutta hän sanoi pakkaavansa niin hyvin, että sitä ei tarvitse pelätä. Ensimmäisen matkan jälkeen se oli helpompaa. Wilson ja Lamin olivat molemmat minua suostuttelemassa tähän juttuun alusta asti, Irina kertoi Tullin kuulusteluissa.

Suvi oli raskaana reissuilla

Suvi puolestaan on Kalliossa asuva taiteilija, joka on viihtynyt reggae-bileissä etenkin ennen lapsensa syntymää. Eräissä juhlissa vuonna 2012 Wilson pyysi Suvia tapaamiseen, jonka aikana hän pyysi Suvia kuriiriksi.

Suvi kertoi Tullin kuulustelussa, että häntä houkutti matkoista luvattu palkkio ja lisäksi hän nautti matkustamisesta.

– Viimeisen matkani tein 2013. Olin silloin jo raskaana ja minulla oli aika iso maha silloin. Yhteensä olen tehnyt näitä matkoja siis kuusi tai seitsemän kertaa 2012-2013, joko Wilsonin tai Laminin pyynnöstä.

Erikoisen huumevyyhdin käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona. Käsittely jatkuu kaikkiaan muutaman päivän ajan.

Kuriirina toimineet naiset ovat suurelta osin myöntäneet toimintansa esitutkinnassa ja kertoneet reissuistaan oma-aloitteisesti. Myös Wilson on myöntänyt suuren osan tapahtumista, Lamin sen sijaan ei.

Naisten sekä Wilsonin, Laminin ja Jacksonin lisäksi syytteessä on neljä miestä.

* Kaikkien jutussa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja