Kun läheinen saa potkut – näin suhtaudut tilanteeseen oikein

Kun läheinen saa potkut töistä, on tilanteeseen vaikea suhtautua luontevasti. AVA listasi yhteen vinkit, joiden voimin työpaikkansa menettäneen läheinen voi pyrkiä parhaansa mukaan olemaan läheisensä tukena vaikeassa tilanteessa.

Jos oma kumppani, perheenjäsen tai ystävä menettää työpaikkansa, on shokki usein suuri. AVA listasi vinkkejä, jotka voivat auttaa työpaikkansa menettäneen läheisen tukemisessa.

Älä esitä, ettei mitään ole tapahtunut

Kun läheinen kertoo avoimesti saaneensa potkut, on turha esittää, ettei mitään olisi tapahtunut. Potkut saaneen on itse ymmärrettävä tilanne, eikä sen peitteleminen ole hyväksi itse potkut saaneelle tai ihmissuhteillekaan. Asioista avoimesti puhuminen auttaa potkut saanutta käsittelemään vaikeaa asiaa.

Jätä tarkkojen yksityiskohtien tivaaminen myöhemmäksi

Vaikka huonojen uutisten kuuleminen saa aikaan uteliaisuutta, on läheisen uutisiin potkuista syytä pyrkiä suhtautumaan rauhallisesti. Jos työpaikkansa menettänyt ei heti halua keskustella asian yksityiskohdista, on läheisten syytä antaa aluksi aikaa hengähtää ennen tarkkojen tietojen tivaamista.

Älä peilaa tilannetta itseesi

Viimeinen asia, minkä työpaikkansa menettänyt haluaa kuulla, on vuosia sitten sattuneet toisten vastaavat kokemukset. Läheisen murheessa ja huolessa on tärkeää elää siten ainakin alkuun läsnä, että unohtaa muiden kokemukset potkuista ja antaa työpaikkansa menettäneen kertoa yksinoikeudella omasta tilanteestaan ja siihen mahdollisesti liittyvistä yksityiskohdista. Vastaavien tarinoiden kuuleminen ei helpota suuren elämänmuutoksen partaalla painivaa työnsä menettänyttä.

Kerro miltä sinusta oikeasti tuntuu

Vaikeassa tilanteessa aidot kommentit ovat tarpeen. Jos läheisen saamat potkut saavat sydämesi särkymään, kerro siitä.

Tunteiden näyttäminen on loistava keino purkaa pahanolon tunnetta. Kun läheiset suhtautuvat asiaan avoimesti ja sydämellä, on potkut saaneen helpompi itsekin avautua tunteistaan.

Kuuntele

Kaikkien vaikeiden tilanteiden tapaan kuunteleminen on äärimmäisen tärkeää, jos läheinen saa potkut. Työpaikan menettäneellä on usein sydämellään asioita, joista hän haluaa keskustella – ilman, että häntä keskeytetään.

Pidä yhteyttä

Älä unohda läheistäsi, vaikka hänen uusi elämäntilanteensa vaikeuttaisikin yhteydenpitoa. Läheisen elämänarvot saattavat potkujen jälkeen heittää muutoksen vuoksi kuperkeikkaa. Tosiystävä seisoo rinnalla myös vaikeina aikoina – ja jaksaa pitää yhteyttä.


Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja