Kun jano iskee, elimistö suorastaan huutaa nestettä

Väsyttää, ei huvita, olo tuntuu tohelolta ja heikottaa, paha olla.

Helteiset kelit laittavat elimistön koville. Suomessa näin kovia helteitä on harvoin, joten täällä ei välttämättä osata varautua kuumuuden aiheuttamiin ongelmiin.

Jotkut makailevat rannalla, jotkut istuvat ilmastoiduissa toimistoissa. Toiset lenkkeilevät auringossa, toiset nautiskelevat terasseilla. Pahoinvointia kuuman päivän jälkeen voi ehkäistä monella keinolla - yksi tärkeimmistä on riittävä juominen.

- Ihminen tarvitsee nestettä normaalisti 1,5-2 litraa vuorokaudessa. Fyysinen rasitus tai kuumat olosuhteet lisäävät tarvetta huomattavasti, sanoo työterveyslääkäri Johanna Tuuli Terveystalosta.

Terveelle ihmiselle juomaksi riittää vesi, mutta helteiden pitkittyessä on tärkeää pitää huolta myös elimistön suolatasapainosta.

- Veden rinnalle on tällöin hyvä lisätä esimerkiksi kivennäisvettä, josta voi ottaa hapot pois ravistamalla tai seisottamalla sitä pöydällä ilman korkkia. Hiilihapot kun aiheuttavat monelle vatsavaivoja.

Tuuli antaa myös juomareseptin: Kahteen litraan vettä voi liottaa puoli teelusikallista suolaa. Suolan saaminen veden lisänä on tärkeää, sillä hikoilu kuluttaa runsaasti elimistön suoloja.

- Helteillä olisi hyvä juoda kolmisen litraa vettä, ja ylimenevän osan olisi hyvä olla suolalla terästettyä, Tuuli tiivistää.

Hikoilun loppuminen merkki kuivumisesta

Kuivumis- ja lämpöhalvausoireista kärsivät potilaat ovat tulleet tutuiksi monen sairaalan päivystyksessä. Erityisen herkästi helteestä kärsivät lapset ja vanhukset sekä pitkäaikaissairaat, mutta nesteiden saanti ennen kuin on liian myöhäistä on tärkeää jokaiselle.

- Kuivumistilassa suolaa kertyy elimistöön ja se voi lisätä väsymyksen tunnetta, mikä tulee helteestä muutenkin. Suolat vaikuttavat myös verenpaineen säätelyyn. Kun juo runsaasti vettä, suolapitoisuus laimenee elimistössä.

Mistä tietää, että kärsii kuivumisesta tai lämpöhalvauksen oireista?

- Kuivumisessa tulee ensin tohelo, vähän epävarma olo. Voi olla pahoinvointia, erityisesti pienillä lapsilla on herkästi ripulia. Verenpaine laskee, on unelias olo. Heikotus, voimattomuus ja lievä sekavuus ovat selkeitä lämpöhalvauksen oireita, luettelee työterveyslääkäri Johanna Tuuli.

Hikoilu on epämiellyttävä ja tukala vaiva, mutta kun hikoilu loppuu, on elimistön oma lämmönsääntely jo vajaatoiminnassa. Tämä voi johtaa lämpöhalvaukseen, eli elimistön lämpötila nousee.

Yleensä lämpöhalvausoireiden hoitoon riittää pelkkä nesteytys ja suolojen saanti.

- Urheilujuomat ovat yleensä hyviä kohtuudella käytettynä, nekin voivat herkästi ärsyttää vatsaa. Vedellä suihkuttelu voi helpottaa. Oireet pitää kuitenkin ottaa sillä tavalla vakavasti, että todella väsähtänyt henkilö tarvitsee sairaalahoitoa ja suonensisäistä nesteytystä, Tuuli sanoo.

Tajunnantason laskeminen, hikoilun loppuminen ja kuiva kieli kertovat, että sairaalahoito on tarpeen.

Vanhuksia täytyy muistutella juomisesta

Sairaat, vanhukset ja alkoholistit ovat helposti kuivumisvaarassa. Myös normaalisti terassilla istuvat unohtavat helposti juomisen, siis veden.

- Jos seurustelee terassilla oluttuoppi kädessä, on todella tärkeää muistaa juoda koko ajan vettä samalla. Erityisesti olut tekee sen, että nestettä poistuu elimistöstä enemmän kuin mitä tulee sisään. Päihtyneenä on myös hankalampi erottaa mikä on alkoholin aiheuttamaa uneliaisuutta ja sekavuutta ja mikä johtuu helteestä, Johanna Tuuli huomauttaa.

Tuuli muistuttaa, että kadulla sekavasti käyttäytyvä henkilö ei välttämättä ole humalainen. Hän voi kärsiä pahasta nestehukasta.

- Aina voi kysyä ja varmistaa, että onko asiat kunnossa. Myös juomista voi tiedustella. Tärkeintä, ettei jätä ketään yksin hortoilemaan näillä helteillä.

Lasten nesteidensaanti on vanhempien vastuulla, mutta yksin elävät vanhukset ovat hankalampi juttu. Kaikki vanhukset eivät ymmärrä veden juonnin merkitystä, vaan hörppivät vettä päivässä vain muutaman desin, jos sitäkään.

- Iäkkäitä läheisiä on hyvä vaikka soittamalla muistuttaa juomisesta, jos ei pääse paikan päälle auttamaan. Puhelimessa voi vaikka sanoa, että otapa lasi juomaa samalla kun tässä jutellaan. Olen myös kuullut, että moni käyttää myös kännykän muistutusta. Sukulaiset voivat vaikka laittaa kännykkään muistutuksen tunnin tai kahden välein, jotta iäkäs muistaa ottaa lasillisen vettä, työterveyslääkäri Johanna Tuuli Terveystalosta vinkkaa.

Tuulin mukaan on tärkeää huomioida, että helteellä janontunnetta ei välttämättä tulekaan.

- Ja kun se tulee, niin silloin elimistö jo huutaa nestettä. Janon tunnetta ei saa siis odotella, vaan pitää juoda säännöllisesti.

Lue myös:

    Uusimmat