Kumihanskojen varret pitäisi kääntää – tiedätkö syyn?

Käsien iho on kovalla koetuksella siivouksessa ja muissa kotitöissä, jolloin kädet joutuvat kosketuksiin veden, lian, puhdistusaineiden, vahvojen kemikaalien, kuuman ja kylmän kanssa. Osaatko käyttää kotitalouskäsineitä oikein? Miksi puuteroituja hanskoja tulisi välttää?

Siivouksessa ja erilaisissa kotitaloustöissä kädet joutuvat kosketuksiin kosteuden ja vahvojen kemikaalien kanssa, joka voi aiheuttaa ihoon haavoja ja muita vaurioita.

Tällainen rasitus kuivattaa ihoa, saa sen halkeilemaan ja avaa näin ihoon väylän muun muassa bakteereille. Halkeamat voivat myös olla niin pieniä, että niitä ei paljain silmin edes erota. Vahvat kotitalouskemikaalit voivat aiheuttaa iholle myös vakavampia vaurioita. Siksi on viisasta suojata kädet, sormet ja kynnet.

Suojaus on tärkeää ainakin siivotessa, astioita pestessä, vahvojen kemikaalien kanssa työskennellessä, hiuksia värjätessä, kukkamultia vaihtaessa, maalatessa, pihatöissä tai voimakkaasti tuoksuvia tai värjääviä ruokia, kuten sipulia, kalaa tai punajuurta, käsitellessä sekä silloin, kun halutaan käsitellä ruokaa erityistä hygieniaa noudattaen.

Käytä käsineitä oikein

Käsien suojauksessa tärkeää on myös oikeaoppinen käsineiden käyttö ja huolto.

Käännä varret

Monet eivät tiedä, että käsineiden varret tulisi kääntää ulospäin ennen käyttöä, jotta vältetään nesteiden ja kemikaalien valuminen käsineen sisään ja vahingoittamaan ihoa.

Huuhtele

Käytön jälkeen käsineet on myös tärkeä huuhdella, jotta ne pysyvät kunnossa ja turvallisina käyttää. Kätevimmin käsineet voi huuhdella pitämällä ne kädessä käytön jälkeen ja valuttamalla niiden päälle vettä hanasta. Riisu tämän jälkeen käsine, ja pese se myös sisäpuolelta.

Kuivaa nurinpäin

Käsineet tulee kuivattaa ilmavasti nurinpäin esimerkiksi ripustamalla käsine narulle pyykkipojalla. Säilytä käsine huoneenlämmössä ja suoralta auringonvalolta suojattuna. Kuiviin käsiin tulee laittaa kosteusvoidetta vasta käsineiden käytön jälkeen. Käsineitä tulisi myös käyttää vain silloin, kun niille on tarvetta.

Puuterointi saattaa ärsyttää

Älä valitse käsinettä pelkästään hinnan mukaan, vaan kiinnitä huomiota myös käsineen ominaisuuksiin, laatuun ja käyttötarkoitukseen.

Useita markkinoilla myytäviä kertakäyttökäsineitä puuteroidaan. Puuterointi saattaa edistää ihoärsytystä ja se kulkeutuu helposti käsien kautta myös elintarvikkeisiin ja hengitysilman kautta jopa keuhkoihin asti.

Sukella siivoushullujen maailmaan. Tiesitkö, että tavallisessa leikkuulaudassa on kolmisen kertaa enemmän bakteereja kuin vessanpöntössä?

LUE MYÖS:

(MTV LIFESTYLE – DESKI)

Lue myös:

    Uusimmat