Kuluttaja: Ruokaöljyssä kalleus ei ole laadun tae

Kuluttaja-lehti testaa vuoden ensimmäisessä numerossaan ruokaöljyjä. Öljyä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota kolmeen asiaan: rasvahappokoostumukseen, hintaan sekä käyttösoveltuvuuteen. Huokea laatuöljy arvioidaan paremmaksi kuin kallis.

Rypsiöljy on ruokaöljyjen ehdoton ykkönen. Kuluttaja-lehden mukaan siinä on koostumus kohdallaan, sillä se sisältää paljon tyydyttymätöntä rasvaa. Rypsiöljy sopii lisäksi kaikenlaiseen ruuanlaittoon. Rypsiöljy on myös halpaa, kotimaista ja sitä löytyy mistä kaupasta tahansa.

Oliiviöljy on muuten hyvää, mutta siinä ei ole omega-3-rasvahappoja. Rypsiöljyssä niitä on. Jos ruokavalioon ei kuulu kalaa tarpeeksi usein, kannattaa ruokaöljynä käyttää rypsiöljyä. Vielä enemmän omega-3-rasvahappoja saa pellavansiemen- ja camelinaöljyistä. Suositellun päiväannoksen omega-3-rasvahappoja saa yhdestä teelusikallisesta pellavansiemenöljyä tai kahdesta isosta ruokalusikallisesta rypsiöljyä.

Oliiviöljyn lisäksi auringonkukka-, kookos- ja avokadoöljyistä ei juuri saa omega-3-rasvahappoja.

Mutta maistuuko rypsi miltään?

Rypsiöljyn kriitikoilta kuulee usein, ettei se maistu miltään. Se on ehkä totta halvimmissa rypsiöljyissä, jotka on jatkojalostettu. Toisaalta saman mauttomuuden aistii myös halvimpien oliiviöljyjen kohdalla.

Maun tae onkin kylmäpuristettu öljy, oli raaka-aine mikä tahansa. Kylmäpuristettu öljy valmistetaan ainoastaan mekaanisen puristuksen avulla ja se säilyttää raaka-aineen maun ja tuoksun hyvin. Kun seuraavan kerran kaupan hyllyllä puntaroi eri öljyjä, kannattaa ainakin harkita kylmäpuristettuja tuotteita.

Kylmäpuristettu "neitsytöljy" on poikkeuksetta kalliimpaa kuin niin sanottu raffinoitu perusöljy, mutta sen jälkeen kalleus ei välttämättä ole laadun tae. Se selvisi myös Kuluttaja-lehden testissä. Kallein neitsytoliiviöljy arvioitiin huonoimmaksi ja huokeimmasta päästä ollut Ladolia extra-neitsytoliiviöljy parhaaksi.

Mikään öljy ei kestä kuumentamista loputtomiin

Hyvän öljyn pystyy helposti pilaamaan pannulla. Jatkuvaa ja kovaa kuumentamista ei kestä mikään öljy, vaan ne hapettuvat ja muuttuvat pahanmakuisiksi.

Kaikkein herkimpiä kuumennukselle ovat juuri terveellisimmät öljyt. Niiden käyttämisessä tulee olla varovainen. Ylipäätään kalliimmat öljyt kannattaa yleensä säästää salaattikastikkeisiin ja muihin samankaltaisiin käyttötarkoituksiin, joissa öljyn maku pääsee oikeuksiinsa. Paistamiseen soveltuu halvempi vaihtoehto.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat