Kuluttaja-lehti testaa vuoden ensimmäisessä numerossaan ruokaöljyjä. Öljyä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota kolmeen asiaan: rasvahappokoostumukseen, hintaan sekä käyttösoveltuvuuteen. Huokea laatuöljy arvioidaan paremmaksi kuin kallis.
Rypsiöljy on ruokaöljyjen ehdoton ykkönen. Kuluttaja-lehden mukaan siinä on koostumus kohdallaan, sillä se sisältää paljon tyydyttymätöntä rasvaa. Rypsiöljy sopii lisäksi kaikenlaiseen ruuanlaittoon. Rypsiöljy on myös halpaa, kotimaista ja sitä löytyy mistä kaupasta tahansa.
Oliiviöljy on muuten hyvää, mutta siinä ei ole omega-3-rasvahappoja. Rypsiöljyssä niitä on. Jos ruokavalioon ei kuulu kalaa tarpeeksi usein, kannattaa ruokaöljynä käyttää rypsiöljyä. Vielä enemmän omega-3-rasvahappoja saa pellavansiemen- ja camelinaöljyistä. Suositellun päiväannoksen omega-3-rasvahappoja saa yhdestä teelusikallisesta pellavansiemenöljyä tai kahdesta isosta ruokalusikallisesta rypsiöljyä.
Oliiviöljyn lisäksi auringonkukka-, kookos- ja avokadoöljyistä ei juuri saa omega-3-rasvahappoja.
Mutta maistuuko rypsi miltään?
Rypsiöljyn kriitikoilta kuulee usein, ettei se maistu miltään. Se on ehkä totta halvimmissa rypsiöljyissä, jotka on jatkojalostettu. Toisaalta saman mauttomuuden aistii myös halvimpien oliiviöljyjen kohdalla.
Maun tae onkin kylmäpuristettu öljy, oli raaka-aine mikä tahansa. Kylmäpuristettu öljy valmistetaan ainoastaan mekaanisen puristuksen avulla ja se säilyttää raaka-aineen maun ja tuoksun hyvin. Kun seuraavan kerran kaupan hyllyllä puntaroi eri öljyjä, kannattaa ainakin harkita kylmäpuristettuja tuotteita.
Kylmäpuristettu "neitsytöljy" on poikkeuksetta kalliimpaa kuin niin sanottu raffinoitu perusöljy, mutta sen jälkeen kalleus ei välttämättä ole laadun tae. Se selvisi myös Kuluttaja-lehden testissä. Kallein neitsytoliiviöljy arvioitiin huonoimmaksi ja huokeimmasta päästä ollut Ladolia extra-neitsytoliiviöljy parhaaksi.
Mikään öljy ei kestä kuumentamista loputtomiin
Hyvän öljyn pystyy helposti pilaamaan pannulla. Jatkuvaa ja kovaa kuumentamista ei kestä mikään öljy, vaan ne hapettuvat ja muuttuvat pahanmakuisiksi.
Kaikkein herkimpiä kuumennukselle ovat juuri terveellisimmät öljyt. Niiden käyttämisessä tulee olla varovainen. Ylipäätään kalliimmat öljyt kannattaa yleensä säästää salaattikastikkeisiin ja muihin samankaltaisiin käyttötarkoituksiin, joissa öljyn maku pääsee oikeuksiinsa. Paistamiseen soveltuu halvempi vaihtoehto.
(MTV3)
Uusimmat
-
07:40
Kuinka pitkään uimahallissa saa olla? Aikaraja voi tulla vastaan
-
07:27
Ruotsinkieliset yöpäivystykset uhattiin lopettaa – hallitus rokotti vain suomenkielisiä alueita
-
07:10
Kyllästynyt Venetsia alkoi kerätä turisteilta maksun – tästä on kyse
-
06:58
USA kasaa hurjaa MM-joukkuetta – ensimmäiset tähtinimet julki
-
06:57
Vallankumous muutti Portugalia pysyvästi 50 vuotta sitten – itsevaltainen hallinto kaatui vuorokaudessa
-
06:50
Theo, 24, piti aluksi itsensä kuvaamista tyhmänä Mun maailma -sarjaa varten – sitten hän tajusi yhden asian
-
06:38
Kallisarvoinen romahdus: Liverpool hävisi taas
-
06:33
Trumpin liittolaisia vastaan nostettu syytteitä vaalijuonittelusta
-
06:31
Nettideittailija, tämä ominaisuus kannattaa poistaa käytöstä iPhonessa
-
06:28
Vauva löysi äidin mielialalääkkeet ja joutui viikoksi hengityskoneeseen – valehtelu pahensi hengenvaaraa
-
06:24
Raju tulipalo Kokemäellä – koira kuoli, asukkaat sairaalaan
-
06:20
NHL-luotsi sai potkut
-
06:15
Lukiolaiset marssivat ulos oppitunneilta vastustaakseen hallituksen leikkauksia: "Tämä ei meille käy"
-
06:06
MTV seuraa tulospäivää: Metan tulos yli kaksinkertaistui
-
06:00
Lasten ja nuorten väkivaltarikoksissa hurja kasvu – uhreissa uusi huolestuttava piirre
-
05:55
Juhamatti Aaltonen jakoi kritiikkiä joukkuekaverin tökeröstä teosta – "Riski, en pääse pään sisään"
-
05:50
Pitäisikö rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa laskea? Näin suomalaiset vastasivat USU-gallupissa
-
05:41
Boeing-kone jälleen pelottavassa vaaratilanteessa: Rengas irtosi kiitoradalla
-
05:25
Uutta tietoa Tukholman hyökkäyksestä – naamioituneet epäillyt karussa
-
05:14
Trumpin kuuleminen alkaa korkeimmassa oikeudessa – tästä on kyse
-
Lataa lisää